16
Mar, Apr

Eveniment

Parlamentul European a aprobat începerea negocierilor cu Consiliul UE.

Deputații europeni au dat undă verde pentru începerea negocierilor cu Consiliul UE privind o directivă care va garanta tuturor lucrătorilor din Uniune un salariu minim „corect și adecvat”.

Potrivit proiectului de lege, statele membre trebuie să evalueze și să raporteze dacă salariile minime legale sunt suficiente, utilizând criterii care să instituie condiții de muncă și de viață decente și care să includă elemente precum puterea de cumpărare și rata sărăciei. Inițiativa are drept scop stabilirea unor cerințe minime pentru a asigura un venit care să permită un nivel de trai decent pentru lucrători și familiile lor.

Negocierile între instituțiile UE vor continua, dar votul de astăzi transmite un mesaj ferm, acela că toți cetățenii UE care muncesc trebuie să aibă un venit care să le permită o viață decentă. Dacă proiectul de directivă, în forma pe care am votat-o astăzi, va fi un succes, statele care au salariile minime reglementate prin lege vor trebui să respecte criterii clare la stabilirea acestuia. Criterii care să garanteze oamenilor plătiţi cu salariul minim un trai adecvat”, a comentat pe pagina sa de Facebook eurodeputatul Eugen Tomac, membru al Grupului Partidului Popular European.

Potrivit acestuia, dacă România va reuși să atingă valoarea indicativă a salariului minim ca fiind 50% din salariul mediu, ne-am putea aștepta la o creștere de aproximativ 20-25% a salariilor minime ale românilor, o „creștere absolut firească și necesară pentru atingerea unui prag de decență”.

În Uniunea Europeană, 21 din cele 27 de țări au un salariu minim legal, în timp ce în celelalte șase (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia) nivelurile salariale sunt stabilite prin negocieri colective.

Exprimate în euro, salariile minime lunare variază foarte mult în UE, de la 332 de euro în Bulgaria la 2.202 euro în Luxemburg, conform unor date de la Eurostat din 2021.

 

Sursa: digi24.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: