29
Vin, Mar

sursa foto: hotnews.ro

Eveniment

Medicii sunt încântaţi: "Sunt puţine reacţii adverse".

Lupta împotriva COVID se dă pe un nou front. Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat un nou medicament pentru a trata boala în stadiile incipiente. Molnupiravir este un antiviral sub formă de pilule, are puţine reacţii adverse şi reduce la jumătate riscul de spitalizare şi deces. În câteva săptămâni, ar putea ajunge şi la noi.

Anunţul Agenţiei Europene a Medicamentului i-a încântat pe medicii care tratează de aproape doi ani bolnavii de coronavirus. Molnupiravir este printre puţinele antivirale cu administrare orală aprobate în tratatea COVID şi singurul medicament creat special pentru a trata această boală. Rezultatele studiilor sunt promiţătoare.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Sunt destul de puţine reacţii adverse. Avantajul pe care-l are este că se administrează pe cale orală şi poate fi un tratament pe care să-l folosesc acasă, să fie prescris de medicul de familie sau un alt medic.

Mai trebuie rezolvată acum doar partea logistică, astfel încât să ajungă în spitale şi în reţeaua publică de farmacii. Molnupiravir ar putea fi disponibil în câteva săptămâni. Studiile clinice arată faptul că acest medicament, dacă este administrat în primele cinci zile de la debutul bolii, poate reduce riscul de spitalizare şi deces cu până la 50%

Medicii spun că nu putem înlocui vaccinul cu niciun medicament. Imunizarea se face ca metodă de prevenţie, în vreme ce tratamentul este pentru cei care s-au îmbolnăvit deja. Părerile rămân împărţite.

Molnupiravir a fost aprobat deja de o săptămână în Marea Britanie, dar nici aici nu a ajuns încă în spitale şi nu este folosit deocamdată în tratamentul bolnavilor COVID, potrivit observatornews.ro.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: