20
Sâm, Apr

Eveniment

Cea mai nouă variantă de coronavirus este și cea cu cele mai multe mutații descoperită până acum.

A suferit o listă atât de lungă de mutații încât a fost descrisă de un om de știință drept „îngrozitoare”, relatează BBC.

Un alt cercetător a declarat pentru corespondentul pe sănătate al BBC că este cea mai rea variantă de coronavirus pe care au văzut-o cercetătorii. Primele cazurile confirmate cu această variantă sunt concentrate în cea mai mare parte într-o provincie din Africa de Sud, dar există indicii că s-ar fi răspândit și mai mult.

Deja sunt îngrijorări cu privire la cât de repede se răspândește noua variantă, ce capacitate are de a ocoli o parte din protecția oferită de vaccinuri și ce ar trebui făcut în acest sens. Există multe speculații, dar foarte puține răspunsuri clare.

Ce știm despre noua variantă de coronavirus din Africa de Sud

Varianta se numește B.1.1.529 și va primi un nume de cod grecesc (cum sunt variantele Alpha și Delta) din partea Organizației Mondiale a Sănătății, cel mai probabil vineri. Noua variantă de coronavirus are peste treizeci de mutații ale proteinei sale spike, stârnind îngrijorarea oficialilor britanici că vaccinurile existente ar putea fi mai puțin eficiente.

Profesorul Tulio de Oliveira, directorul Centrului pentru Inovare și Răspuns la Epidemii din Africa de Sud, a spus că există o „constelație neobișnuită de mutații” și că este „foarte diferită” de alte variante care au circulat.

Această variantă ne-a surprins, are un salt mare în evoluție și mai multe mutații decât ne așteptam”, a spus el. Profesorul de Oliveira a explicat într-o conferință de presă că au existat 50 de mutații în total și peste 30 la proteina spike, țintită de majoritatea vaccinurilor. Este cheia pe care virusul o folosește pentru a debloca ușa în celulele corpului nostru.

Dacă ajungem și mai departe la domeniul de legare a receptorului (adică, acea parte a virusului care face primul contact cu celulele corpului nostru), aceasta are 10 mutații, în comparație cu doar două pentru varianta Delta care a devenit dominantă în lume.

Vine de la un pacient care nu a putut să învingă virusul

Acest nivel de mutație a venit cel mai probabil de la un singur pacient care nu a putut să învingă virusul. Faptul că are o mulțime de mutații nu înseamnă automat că este grav. Este important să știm și ce fac acele mutații de fapt.

Dar este îngrijorător că acest virus este acum radical diferit de cel original care a apărut în Wuhan, China. Asta înseamnă că vaccinurile, care au fost concepute folosind tulpina originală, ar putea să nu fie la fel de eficiente, susține corespondentul BBC pe probleme de sănătate, James Gallagher.

Unele dintre mutațiile sale au fost întâlnite și la alte variante, ceea ce oferă o perspectivă asupra rolului lor în varianta B.1.1.529. De exemplu, N501Y pare să faciliteze răspândirea coronavirusului. Există altele care împiedică anticorpii să recunoască virusul și ar putea face vaccinurile mai puțin eficiente, dar există și unele care sunt complet noi.

Suntem îngrijorați că acest virus s-ar putea transmite mai repede, ar avea o capacitate sporită de a se răspândi de la o persoană la alta, dar ar putea, de asemenea, să ocolească părți ale sistemului imunitar", a explicat profesorul Richard Lessells, de la Universitatea KwaZulu-Natal din Africa de Sud.

Există exemple de variante care au părut înfricoșătoare pe hârtie, dar îngrijorările nu s-au confirmat. Varianta Beta era în topul preocupărilor la începutul anului pentru că era cea mai bună la a ocoli sistemul imunitar. Dar, în cele din urmă, Delta a fost cea care s-a răspândit cel mai rapid și care a pus stăpânire pe lume.

Unde a apărut, cum s-a răspândit și câte cazuri sunt

Studiile științifice din laborator vor oferi o imagine mai clară, dar răspunsurile vor veni mai repede din monitorizarea virusului în lumea reală. Este încă devreme să tragem concluzii clare, deși există deja semne care provoacă îngrijorare.

În prezent sunt 77 de cazuri confirmate în provincia Gauteng din Africa de Sud, patru cazuri în Botswana și unul în Hong Kong (care este legat de călătorii în Africa de Sud). Cu toate acestea, există indicii că varianta s-a răspândit și mai mult.

Noua variantă pare să dea rezultate ciudate în testele standard care pot fi folosite pentru a urmări varianta fără a face o analiză genetică completă. Asta sugerează că 90% din cazurile de Covid din Gauteng ar putea fi cauzate de această variantă. „Ar putea să fie deja prezentă în majoritatea provinciilor” din Africa de Sud.

Dar asta nu ne spune dacă se răspândește mai repede decât Delta, este mai gravă sau cât de mult ocolește protecția oferită de vaccinuri. De asemenea, nu știm cum se va răspândi varianta în țările cu rate de vaccinare mult mai mari decât cea din Africa de Sud. Aici doar 24% din populație este complet vaccinată, deși un număr mare de oameni din țară a trecut prin boală.

 

sursa: observatornews.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: