29
Vin, Mar

Eveniment

Literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei, iluminate în portocaliu.

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor a fost înființată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 2000 (Rezoluția nr. A/RES/54/134). Data este aleasă pentru a comemora asasinarea violentă a surorilor Mirabal - Patria, Minerva și Maria Teresa, dizidente care au fost ucise cu bestialitate în Republica Dominicană în 25 noiembrie 1960, în timpul dictaturii lui Rafael Trujillo.

Mai multe evenimente publice vor fi organizate pentru a sărbători această zi, iar clădirile şi reperele simbol ale oraşelor vor fi colorate în portocaliu, pentru a aminti nevoia unui viitor fără violenţă.

,,Și în acest an, împreună cu doamnele de la Clubul Soroptimist Internațional, Filiala Brașov, vom marca Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Astfel, literele de pe Tâmpa și clădirea primăriei vor fi iluminate în culoarea portocalie, culoarea care simbolizează lupta pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Sper ca cei care vor vedea Tâmpa și primăria luminate în portocaliu se vor gândi mai mult la acest fenomen și la ce poate face, fiecare dintre noi, pentru persoanele care trec prin această situație”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a invitat guvernele, agențiile Națiunilor Unite, organizațiile internaționale și neguvernamentale să organizeze evenimente în această zi pentru a atrage atenția publicului asupra problemei violenței împotriva femeilor. Violența împotriva femeilor este extrem de răspândită, inerentă tuturor culturilor și afectează femeile, indiferent de rasă, bogăție, origine. Potrivit site-ului ONU (www.un.org), zilnic 137 de femei sunt ucise de un membru al familiei, și mai puțin de 40% dintre cele care au parte de violență caută un ajutor de orice fel.

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, datele şi rapoartele au arătat că toate tipurile de violenţă împotriva femeilor şi fetelor, în special violenţa domestică, s-au intensificat. Deoarece cazurile COVID-19 continuă să tensioneze serviciile de sănătate, serviciile esenţiale - cum ar fi adăposturile pentru violenţă domestică şi liniile de asistenţă - au ajuns la capacitate maximă.

Declaraţia privind eliminarea violenţei împotriva femeilor, prezentă în Rezoluţia 48/104 a ONU, defineşte drept violenţă împotriva femeilor "orice act de violenţă bazat pe sex care are ca rezultat sau este posibil să producă vătămări sau suferinţe fizice, sexuale sau psihologice femeilor, inclusiv ameninţări cu astfel de acte, constrângere sau privare arbitrară de libertate, indiferent dacă apar în viaţa publică sau în cea privată". Comunitatea internaţională şi societatea civilă au stabilit că nu există circumstanţe atenuante pentru violenţa împotriva femeilor şi a fetelor. Acest act criminal şi inacceptabil reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: