29
Vin, Mar

Eveniment

Deputatul Silviu VEXLER a afirmat la evenimentul prin care s-a marcat Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că discursurile nu sunt suficiente (...).

"În ultimii ani, România a adoptat o serie de măsuri fundamentale: Legea pentru combaterea antisemitismului, Legea pentru înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și a Holocaustului din România, Legea prin intermediul căreia au fost deschise integral arhivele privind Holocaustul și viața evreiască din România. (...) Am promovat aceste legi în Parlamentul României fiind convins atunci, ca și acum, că discursurile nu sunt suficiente, că mesajele și pozițiile publice, oricât de importante ar fi, trebuie dublate de măsuri concrete care să poată produce o schimbare efectivă în bine.", a spus Vexler, la ceremonia de depunere de flori la Memorialul Victimelor Holocaustului organizată de Institutul "Elie Wiesel".

Președintele FCER a salutat aceste demersuri, dar a evidențiat că ele nu sunt suficiente. "Dar nu este suficient. În ajunul comemorării a 80 de ani de la Pogromul de la Iași, sinagoga din Orăștie a fost vandalizată. Acum câteva luni, cimitirul evreiesc din Ploiești a fost vandalizat și 20 de pietre funerare au fost distruse. Recent, în Parlamentul României au fost elogiați, cu entuziasm, criminali de război din perioada Holocaustului. Au existat și există tentative în plan legislativ pentru a acorda, din nou, indemnizații foștilor legionari și criminali de război", a transmis Vexler.

 
Potrivit acestuia, "procesele pentru reabilitarea celui care a fost generalul Nicolae Macici, coordonatorul unei crime uriașe - masacrul de la Odesa, în care au fost uciși aproape 40.000 de evrei sunt în curs de desfășurare de peste doi ani ți acum câteva zile au fost prelungite din nou". "Și, mai ales, la cinci minute distanță de noi există în continuare o clădire dedicată și denumită sediul Mișcării Legionare", a completat Silviu VEXLER.

El a anunțat că a inițiat, cu sprijinul ministrului Educației,, un proiect de lege care instituie măsurile necesare pentru ca începând cu următorul an școlar istoria evreilor și a Holocaustului din România să fie "cu adevărat" predată în toate liceele din țară.

Ministrul pentru Diaspora din Israel, Nachman SHAI, a salutat realizările României pe calea combaterii antisemitismului și xenofobiei și a făcut un apel ca ororile de acum 80 de ani să nu se mai repete niciodată.

 La evenimentul organizat de Institutul "Elie Wiesel" au mai participat miniștrii Afacerilor Externe și Educației și ambasadorul Statului Israel în România, David SARANGA.

Potrivit Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", "în contextul asumării trecutului și a angajamentului de păstrare vie a memoriei evenimentelor care au marcat istoria României în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, anul 2021 prezintă o încărcătură emoțională aparte prin comemorarea a 80 de ani de la Holocaustul în România: rebeliunea legionară de la București (ianuarie 1941), Pogromul de la Iași (iunie 1941), deportările în Transnistria".

"În luna octombrie se împlinesc 80 de ani de la începerea deportării evreilor din Basarabia, Bucovina de Sud și Bucovina de Nord în Transnistria. Doar în octombrie 1941, peste 35.000 de evrei, majoritatea copii, bătrâni, femei, din Dorohoi, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuți, Gura Humorului și alte localități din vecinătate au fost escortați în Transnistria. În perioada 1941 - 1943, în lagărele și ghetourile din Transnistria au murit între 115.000 - 118.000 de evrei locali, 105.000 - 120.000 de evrei din România și 11.000 de romi", a precizat Institutul "Elie Wiesel".

 

Sursa: agerpres.ro

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: