20
Sâm, Apr

Eveniment

Excelenţa sa doamna Marija Kapitanović, ambasadoarea Republicii Croaţia la Bucureşti, a avut luni, 20 septembrie, o întrevedere cu preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Aceasta a fost prima vizită oficială a distinsei oficialităţi în oraşul şi judeţul nostru, evenimentul fiind prilejuit de Săptămâna Muzicii Croate, susţinută de Filarmonica Braşov, care are loc în aceste zile în Piaţa Sf. Ioan.

Cu acest prilej, şeful administaţiei judeţene a trecut în revistă câteva elemente esenţiale ale judeţului Braşov - cel mai important judeţ al Regiunii Centru din punctul de vedere al dezvoltării economice, al atragerii de fonduri europene şi al ponderii turismului în cadrul

Produsului Intern Brut, dar şi sub aspect social, demografic şi educaţional.

Totodată, preşedintele CJ a prezentat cele mai importante proiecte implementate de Consiliul Judeţean Braşov, precum şi sursele de finanţare a acestora.

Am remarcat interesul doamnei ambasador de a cunoaşte proiectele investiţionale implementate de Consiliul Judeţean Braşov, astfel că i-am prezentat atât proiectele cu fonduri europene din domeniul sanitar şi cele de modernizare a infrastructurii rutiere, cât şi proiectele pe care le pregătim pentru finanţare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. O atenţie specială am acordat-o celui mai important obiectiv al nostru - construirea Aeroportului Internaţional Braşov, proiect pe care îl implementăm din fonduri proprii şi din resurse guvernamentale. Astfel, am explicat stadiul în care ne găsim şi etapele pe care le avem de parcurs pentru a-l pune în funcţiune în cursul anului viitor”, a menţionat Adrian-Ioan Veştea.

O altă temă de discuţii a vizat industriile cele mai reprezentative la nivelul judeţului Braşov, iar preşedintele CJ a exemplificat construcţia de componente pentru industria automotive, a cărei pondere este semnificativă în economia locală, precum şi turismul, aflat într-o continuă dezvoltare.

Am prezentat colaborarea foarte bună pe care investitorii din judeţul Braşov o au cu domeniul educaţional - colaborare concretizată în cei nouă ani de existenţă ai Şcolii Profesionale Kronstadt şi în alte unităţi de învăţământ profesional dual care îşi desfăşoară activitatea în municipiul şi judeţul Braşov, precum şi relaţia strânsă de cooperare dintre mediul economic şi cel academic, reprezentat de Universitatea Transilvania şi Institutul de Cercetare-Dezvoltare din cadrul acesteia. Cu siguranţă, judeţul Braşov are foarte multe de învăţat din exemplul pe care Croaţia ni-l oferă în ceea ce priveşte valorificarea potenţialului natural şi cultural cu totul deosebit pe care îl deţine, ceea care a făcut ca turismul să devină domeniul economic principal al acestei ţări”, a menţionat preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea.

Ambasadoarea Croaţiei s-a arătat impresionată de aspectele discutate şi şi-a exprimat dorinţa ca într-un timp cât mai scurt să poată fi realizate modalităţi concrete de colaborare bilaterală.

Este inspiraţional să aflu ce aţi realizat la Braşov. Doresc să apreciez deschiderea culturală de care am beneficiat la Braşov, cu ocazia Săptămânii Muzicii Croate. Pornind de la acest prim proiect, pe care dorim să-l transformăm într-o tradiţie, putem crea schimburi culturale şi putem extinde domeniile de interes bilateral. Cu siguranţă, turismul este unul dintre acestea. Există agenţii de turism la Zagreb care organizează sejururi la Braşov, iar turiştii români vizitează în număr mare obiectivele turistice din Croaţia. Pentru noi turismul este o ramură economică esenţială, având în vedere că reprezintă peste 20% din Produsul Intern Brut. Şi în România poate fi crescută ponderea turismului în PIB, odată cu realizarea marilor proiecte de infrastructură care să faciliteze prezenţa unui număr tot mai mare de turişti”, a spus Marija Kapitanović.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: