20
Sâm, Apr

sursa foto: digi24.ro

Eveniment

Peste 85.000 de copii și elevi vor începe anul școlar luni, 13 septembrie, cu prezență fizică, în unitățile școlare preuniversitare brașovene.

Cele 424 de unități școlare preuniversitare din județul Brașov sunt pregătite să-i primească în prima zi a anului școlar 2021-2022 pe cei peste 85.000 de copii și elevi înscriși.

În județul Brașov, în anul școlar 2021-2022 vor funcționa:

- 215 grădinițe

- 40 de școli primare

- 101 școli gimnaziale

- 43 de colegii, licee și școli profesionale

- 4 școli postliceale

- 1 centru județean de excelență

- 5 centre de educație incluzivă

- 15 cluburi ale elevilor și cluburi sportive școlare

- 405 dintre acestea sunt finanțate integral de la bugetul de stat și 19 sunt private.

La 84 de corpuri de clădire – din cele 609 în care funcționează unitățile școlare de stat din județul nostru – au fost efectuate, în această vară, lucrări de reabilitare, consolidare sau reparații curente, în celelalte fiind realizate lucrări de întreținere și igienizare.

Peste 98% dintre clădirile în care se desfășoară activitățile cu copiii și elevii dețin autorizații sanitare de funcționare, pentru celelalte urmând a fi obținute în următoarea perioadă.  

Echipe mixte formate din reprezentanți ai Prefecturii, Inspectoratului Școlar Județean, ISU și DSP s-au deplasat în perioada ultimelor două săptămâni în unitățile școlare din județul Brașov pentru verificarea stadiului pregătirii acestora în vederea deschiderii noului an școlar. Au fost constatate deficiențe minore la câteva dintre acestea, deficiențe care au fost sau urmează a fi îndreptate.

În ceea ce privește resursa umană, în învățământul preuniversitar brașovean sunt încadrate la acest moment: 5.742 de cadre didactice de predare și 2.200 de cadre didactice auxiliare și personal nedidactic. 99,4% dintre catedrele și posturile didactice sunt acoperite cu personal didactic de predare diferența până la 100% urmând a fi rezolvată în primele zile ale săptămânii viitoare.

La data începerii cursurilor, 48,4% din totalul personalului încadrat în unitățile școlare este imunizat COVID-19, procentul cadrelor didactice de predare fiind mai mare.

În conformitate cu prevederile Ordinului comun al Ministrului Educației și al Ministrului Sănătății nr. 5.196/1.756 din 6 septembrie 2021, sunt prevăzute două scenarii de organizare și desfășurare a cursurilor, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, astfel:

Scenariul 1 – Participarea zilnică, cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție în cazul incidenței din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000;

Scenariul 2 – Participarea zilnică, cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și participarea zilnică, în sistem on-line, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special, în cazul incidenței din localitate mai mare de 6/1.000;

La nivelul localităților unde va fi instituită măsura carantinei zonale, nu vor fi permise activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ.

 

 

sursa: I.Ș.J. Brașov


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: