Comasarea muzeelor din Brașov într-o singură instituție. O propunere, aparent benefică pentru buget, dar la fel de periculoasă ca și desființarea instituțiilor de cultură, spun managerii. Aceștia sunt revoltați de ideea propusă în ultima ședință de Consiliu Județean.
Propunerea consilierului judeţean braşovean, social democratul, Ion Manea, care în ultima şedinţă de plen a lansat ideea comasării muzeelor braşovene, i-a pus pe jar pe unii manageri. Imediat după lansarea acestei propuneri, directorii Muzeului de Artă, al celui de Etnografie și Casa Mureșenilor au cerut explicații de la Consiiul Județean. „ Muzeele sunt parte în dezvoltarea orașului Brașov din punct de vedere turistic și cultural. Cum anume ele trebuie dezvoltate și cum anume trebuie să aibă mai multă performanță, decât au până acuma, trebuie să se discute la nivelul Consiliului Județean. Noi am luat atitudine, am detaliat problemele care sunt în situația actuală, cele care sunt legate de retrocedări, cele care sunt legate de partea patrimonială și în ultimă instanță, aceasta este situația în care ne aflăm noi astăzi. Suntem dați afară, nu se pune problema să fim desființați ’’ a declarat Ligia Fulga, manager Muzeul de Etnografie.
Managerii celor trei muzee brașovene spun că nicăieri în țară nu s-a mai întâlnit o astfel de situație. Ba mai mult, aceștia au dat exemple și de alte muzee, din străinătate, care au fost împărțite în mai multe secții, nicidecum comasate într-o singură instituție. „ British Museum a fost despărțit în două, în anii ’60. O instituție, cu cât devine mai mare cu atât devine mai nefuncțională, o știe absolut toată lumea. Nu putem avea, de exemplu, un singur manager pentru toate liceele din Brașov. Fiecare liceu din Brașov are propriul manager ’’ a declarat și managerul muzeului „ Casa Mureșenilor ’’ , Valer Rus.
Ideea comasării muzeelor brașovene, a venit din dorința de a economisi o parte din banii alocați pentru aceste instituții. Totuși, cei trei manageri susțin că nu există o justificare economică, deoarece contractele de management, dacă sunt reziliate unilateral, trebuie despăgubite, iar asta nu poate nicidecum o economie financiară.
România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: