29
Vin, Mar

foto: ziare.com

Eveniment

Polițiştii din cadrul Inspectoratului Județean de Poliţie Prahova (IJP) îl acuză pe șeful instituției, comisarul-șef Marian Iorga, de presiuni constante privind forțarea prevederilor legale, informează publicația Incomod.

Concret, subalternii lui Iorga îşi acuză şeful de abuzuri precum cercetări disciplinare finalizate cu verdict: “nevinovat”, plecări din funcţii ale unor ofiţeri cu experienţă, eliberări din funcţii anulate ulterior de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), numiri controversate în posturi de conducere etc.

Potrivit sursei citate, poliţişti din cadrul mai multor structuri ale IJP Prahova, ofiţeri şi agenţi au contactat publicaţia menţionată pentru a vorbi despre situaţia din interiorul IJP.

Pe lângă acuzaţiile prezentate mai sus, şi care ar veni din partea a zeci de poliţişti, există informaţii potrivit cărora actualul şef al Poliţiei Prahova, supranumit “Zeus”, şi-ar favoriza apropiaţii, oamenii fideli, o parte dintre ei aduşi din Călăraşi, judeţ în care Iorga a condus Inspectoratul de Poliţie anterior mutării la Prahova. S-ar părea chiar că procurorii anticorupţie s-ar fi sesizat în acest sens şi ar efectua cercetări privind anumite “practici”.

Cea mai gravă problemă semnalată reporterilor Ziarului Incomod de cei mai mulţi dintre poliţiştii care au avut curajul să vorbească se referă la presiuni venite de la şeful IJP privind reţinerile pentru 24 de ore. Astfel de ”măsuri” sunt solicitate chiar şi în condiţiile în care faptele pentru care sunt cercetate anumite persoane sunt minore sau, mai grav, nu există nici măcar o plângere penală la dosar. Asta, în contextul în care Codul de Procedură penală prevede că ”orice măsură preventivă trebuie să fie proporţională cu gravitatea acuzaţiei aduse persoanei faţă de care este luată şi necesară pentru realizarea scopului urmărit prin dispunerea acesteia”.

Dacă această condiţie nu este îndeplinită, poliţistul care dispune reţinerea pentru 24 de ore, care implică încătuşarea, privarea de libertate şi ducerea suspectului în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv, riscă să fie acuzat ulterior de cercetare abuzivă, reţinere ilegală, represiune nedreaptă.

Reţinerea sau arestarea ori condamnarea unei persoane, ştiind că este nevinovată, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, conform Codului Penal.

Unul dintre cazuri s-ar fi petrecut recent, la începutul lunii mai 2021, când un tânăr în vârstă de 18 ani a fost reclamat că deţine o armă şi ameninţă cu ea pe stradă alte persoane. Reclamația a venit prin 112 din partea bunicii unei ”victime” a tânărului “pistolar”.

În realitate însă, băiatul fusese violat de un grup de mai mulți bărbați în parcul din zona Sălii Sporturilor din Ploiești. Violul a avut loc în urmă cu un an, când acesta era încă minor. Experiența traumatizantă prin care a trecut l-a determinat să ceară ajutorul părinților, care au decis să-i cumpere o armă de paint-ball pentru a se apăra de grupul de golani care îl tot șicana. Pe 4 mai, tânărul violat s-a întâlnit pe stradă cu unul dintre agresorii săi. De frică să nu fie din nou abuzat, ar fi scos pistolul şi ar fi amenințat verbal că, dacă cineva îi va face din nou rău, are cu ce să se apere. Băiatul a ajuns la poliție, unde a fost audiat cu privire la incidentul în care a fost implicat. În cazul lui s-ar fi cerut luarea măsurii reținerii pentru 24 de ore, iar solicitarea ar fi venit direct de la șeful Inspectoratului de Poliție Prahova, spun surse apropiate de anchetă. Potrivit acestora, scandalul a fost uriaș, șeful IJP Prahova fiind nemulțumit de faptul că polițiştii care instrumentau acest dosar ar fi refuzat să-i pună cătușe tânărului, considerând că băiatul se afla în legitimă apărare. În plus, pistolul nu era o armă letală și nu reprezenta un pericol public.

Sursa: epochtimes-romania.com

foto: youtube.com

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: