24
Joi, Iun

sursă foto: obiectivdesuceava.ro

Eveniment

​Înscrierile copiilor la grădiniță pentru anul școlar 2021-2022 vor începe pe 31 mai, iar reînscrierile, pe 17 mai, potrivit Ministerului Educației.

La înscriere părinții pot transmite grădiniței datele necesare și prin telefon sau e-mail.

Toate grădinițele trebuie să afișeze capacitatea și numărul de locuri aprobat prin planul de școlarizare.

În cazul grădinițelor particulare, acestea sunt obligate să afișeze dacă sunt acreditate sau autorizate.

Amintim că, începând cu anul școlar 2020-2021, grupa mare de la grădiniță a devenit obligatorie.

Programul reînscrierilor la grădiniță este stabilit de conducerea fiecărei unități de învățământ. Acesta va fi afișat la avizierul fiecărei grădinițe, dar și pe site.

De asemenea, grădinițele vor posta pe site și următoarele informații:

- capacitatea instituției;

- numărul de locuri aprobat prin planul de școlarizare pentru anul școlar 2021 – 2022 pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare;

- criteriile generale și criteriile specifice pentru înscrierea copiilor.

În situația în care într-o unitate de învățământ numărul cererilor de înscriere a copiilor este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice, după cum urmează:

Criteriile generale de departajare sunt următoarele și presupun existența:

- unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/centru de plasament/ plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți)
- unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
- unui frate/ a unei surori înmatriculat/e în anul școlar următor în unitatea de învățământ respectivă;
- unui document eliberat de medicul specialist/ certificat de orientare școlară și profesională/ certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ preșcolar sau cu grupe de preșcolari, sunt aprobate de consiliul de administrație a al acesteia și avizate de către consilierul juridic al inspectoratului școlar până la data de 28 mai 2021.

Criteriile specifice sunt aplicate după epuizarea departajării pe baza celor generale. Pentru criteriile specifice, unitatea va indica documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul completării/validării cererii-tip de înscriere. Aceste criterii nu pot fi discriminatorii și nu pot include existența unei liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului procesului de înscriere în învățământul preșcolar.

Imediat ce perioada de reînscriere se va finaliza, se va da startul și înscrierilor, pentru micuții care nu au mai fost la grădiniță până acum.

Prima etapă de înscriere la grădiniță se va desfășura în perioada 31 mai – 24 iunie, cererile de înscriere urmând să fie depuse în intervalul 31 mai – 11 iunie și să fie procesate în intervalul 11 – 25 iunie 2021.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: