24
Mie, Apr

sursă foto: Opera Brașov

Eveniment

Luni, 3 mai 2021, de la ora 18.30, în a doua zi de Paște, vă oferim în dar concertul „Lumină din Lumină”, susținut de Cvintetul vocal ANATOLY, format din Andrada Mureşan – alto, Gabriel Baciu – tenor I, Ciprian Cucu – tenor II, Ciprian Ţuţu – bariton, Marius Modiga – bas. Invitate, în cadrul acestui eveniment, vor fi soprana Anda Pop și pianista Lioara Frățilă.

Repertoriul propus spre audiție de Cvintetul vocal ANATOLY pentru această seară specială este unul ce se țese din mai multe stiluri muzicale, dar unitar ca temă, fiind dedicat Sărbătorii Învierii Domnului. Prima piesă care deschide concertul se intitulează „Florilegiu” și este un colaj cu lucrări de factură bizantină, în alternanță, fie monodice, fie în aranjamente corale. Vom putea asculta, de asemenea, compoziții ale reprezentanților noii mișcări corale ale secolului XXI: „Ubi caritas et amor” și „Cantate Domino” de Josu Elberdin, „Beautiful Saviour” – aranjament de Tom Gentry, „Esti Dal” de Kodaly Zoltan, dar și „Pie Jesu” din „Requiem”-ul compus de Andrew Lloyd Webber. Ne vom bucura de imnul închinat de Arvo Part Fecioarei Maria: „Bogoroditsč diévo radoud’sia” sau de celebra lucrare „Ave Maria” de Giulio Caccini. Din acest program muzical, nu lipsește, de pildă, nici piesa compozitorului brașovean Ion Criveanu – „La Paști”.

Este un concert destul de dificil de susținut deoarece noi cântăm a capella, fără sprijin instrumental, iar cu câte un solist pe fiecare tip de voce trebuie să acoperim un ambitus foarte larg. Beneficiind de aranjamente noi, trei dintre piesele pe care le vom interpreta în cadrul concertului: „Locus iste” de Anton Bruckner, „O salutaris hostia” de Eriks Esenvalds și „Festum primaverae” de Grigore Cudalbu vor intra, cu acest prilej, în repertoriul grupului nostru”, afirmă Ciprian Țuțu, membru al Cvintetului vocal ANATOLY.

Concertul va fi transmis, online, pe canalul oficial de YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=K3uEORaU15o, pe pagina de Facebook a Operei Brașov și va putea fi vizionat gratuit!

Miercuri, 5 mai 2021, de la ora 18.30, Opera Brașov transmite, online, recitalul vocal-instrumental „Im wunderschönen Monat Mai”, susținut de artiștii Operei Brașov: Maria Catrina – soprană, Előd Gábor – violă și Lioara Frățilă – pian. Evenimentul muzical cuprinde lieduri de Johannes Brahms: „Erinnerung”, „An ein Bild”, „Meine Liebe ist grün”, dar și „Sonata pentru violă și pian op. 120 nr. 1” și compoziții ale lui Robert Schumann: „Widmung” și „Die Lotosblume” din ciclul de lieduri „Myrten”, piesa care dă titlul recitalului - „Im wunderschönen Monat Mai”, precum și „Phantasiestücke” op. 73 pentru violă și pian.

Unele dintre cele mai expresive lieduri germane din perioada romantică sunt și cele care aparțin compozitorilor Robert Schumann (1810 – 1856) și Johannes Brahms (1833 – 1897). Reprezentanți de seamă ai creației miniaturale vocale, cu acompaniament de pian (fiecare scriind peste 250 de lieduri), cei doi își etalează măiestria cu care evocă, prin muzică, stări, trăiri, sentimente umane sau frumusețea naturii”, afirmă Maria Catrina, solistă în cadrul acestui recital. 

Evenimentul va fi transmis, online, pe canalul oficial de YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=vnA2bKMG1TM, pe pagina de Facebook a Operei Brașov și va putea fi vizionat gratuit!


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: