25
Joi, Apr

sursă foto: nordestnews.ro

Eveniment

Municipalitatea a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre care stabilește această regulă.

Astăzi, 4 martie, Municipalitatea a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind oficierea căsătoriilor în afara sediului instituției, în locuri cum ar fi grădinile publice, parcurile, muzeele și alte locuri în aer liber, precum și instituirea unei taxe, la nivelul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Brașov, pentru această ceremonie.

Cetățenii pot face propuneri de modificare sau completare a acestei hotărâri până în data de 21 martie, la SPCLEP Brașov, pe adresa de e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Astăzi am lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre care stabilește posibilitatea de a oficia căsătorii în alt spațiu decât la Casa Căsătoriilor. De-a lungul timpului au existat foarte multe cereri din partea cetățenilor care își doreau să poată oficia o cununie într-un spațiu deschis - fie că vorbim de parc, fie că vorbim de un stadion, Piața Sfatului sau Sub Tâmpa. Toate aceste lucruri vrem să le discutăm și să le putem face, să le oferim brașovenilor această posibilitate, de a oficia aceste căsătorii în afara instituției. Desigur, aceste lucruri vor avea o aprobare din partea Primăriei, dar considerăm că este un proiect bun și că brașovenii se vor bucura de această oportunitate frumoasă, într-un moment deosebit din viața fiecărui om, care este căsătoria“, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu.

Această decizie este posibilă în urma modificării, în anul 2020, a Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, conform căreia: ,,Căsătoria se poate încheia și în afara sediului serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, al primăriei competente, cum ar fi grădinile publice, parcurile, muzeele și alte locuri în aer liber, la cererea viitorilor soți, cu aprobarea primarului".

Conform acestei prevederi, oficierea căsătoriilor este posibilă și în interiorul muzeelor, dar și în aer liber, indiferent dacă acesta este un parc, terasa unui restaurant sau curtea proprie a unuia dintre miri. Oficierea în aer liber se va face, la cererea viitorilor soți, cu aprobarea primarului, doar în interiorul municipiului Brașov, unde SPCLEP are aria de competență teritorială, cu condiția ca locul să fie accesibil și vremea să permită acest lucru.

În momentul depunerii actelor pentru oficierea căsătoriei, cei care vor opta pentru desfășurarea ceremoniei în alt loc din municipiu în afara Casei Căsătoriilor vor completa un formular în care se va indica locul propus pentru oficiere, iar după obținerea acordului primarului, viitorii miri vor trebui să achite și noua taxă de oficiere în afara sediului SPCLEP.

Conform proiectului de hotărâre, taxa propusă pentru oficiere în afara Casei Căsătoriilor este de 1.000 de lei.

Stabilirea cuantumului acestei taxe a ținut cont și de taxele percepute de alte servicii de evidență a populației, cum ar fi Constanța-1500 lei, Iași - 1.013 lei, Bacău- 1000 lei, Deva-1000 lei, Oradea - 1.000 lei, Avrig- 1.000 lei.

Proiectul de hotărâre, precum și documentele aferente, pot fi consultate pe portalul www.brasovcity.ro, în secțiunea Consiliul Local/Proiecte de hotărâre - dezbatere publică


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: