29
Vin, Mar

sursă foto: UNITBV

Eveniment

Studenții care au participat la competiția „Fii în centru!” și au venit cu idei pentru îmbunătățirea activității în universitate vor primi finanțarea necesară pentru începerea proiectelor.

Pentru această competiție, Universitatea Transilvania din Brașov a pus la dispoziția studenților nu mai puțin de 1 milion de euro, din fonduri proprii. Banii vor fi folosiți atât pentru achiziția de echipamente și software, cât și pentru bursele studenților implicați în proiect. Bursele ajung până la suma de 25.500 de euro pentru o echipă.

În luna noiembrie a anului trecut, Universitatea Transilvania din Brașov a lansat competiția 2020 „Fii în centru!”, dedicată tuturor studenților brașoveni. Tinerii au avut la dispoziție o lună să vină cu idei și să realizeze proiecte care să îmbunătățească activitatea universității. În total, 50 de proiecte au fost depuse. Dintre acestea, 10 au fost selectate pentru finanțare. Începând cu semestrul al doilea, studenții vor începe implementarea proiectelor.

Cea mai mare sumă alocată unui proiect este de aproape 100.000 de euro. Banii vor fi utilizați pentru dezvoltarea unui centru de aptitudini practice prin simulare în medicină. Pe lângă manechinele și aparatura medicală necesară, în cadrul proiectului vor fi organizate și cursuri de prim ajutor pentru studenți și comunitatea brașoveană.

De asemenea, în cadrul proiectului DIGIEdu, estimat la puțin peste 90.000 de euro, studenții vor transpune materialele didactice în realitate virtuală. Spre exemplu, la Medicină, cursanții vor putea să vadă o inimă în format tridimensional și să-i studieze secțiunile. Ori cursanții de la Inginerie Mecanică vor putea să studieze în realitate virtuală, un motor și secțiunile lui.

Un alt proiect, în valoare totală de aproape 95.000 de euro vizează dezvoltarea unei aplicații pentru studenții Facultății de Medicină, cu digitalizarea unei baze de date cu materiale didactice.

Alte două proiecte propuse vizează dezvoltarea unor sisteme de detecție și protecție a persoanelor cu SARS-COV-2. Și tot la capitolul protecție epidemiologică se încadrează și proiectul echipei care va realiza un robot care va dezinfecta sălile, cu ajutorul lămpilor cu lumină UV.

Un alt proiect cu o valoare estimată de 80.000 de euro este „carduri@UNITBV”. Echipa de studenți care a inițiat acest proiect își propune să conecteze toate serviciile de care beneficiază studenții din Universitate, cu un singur card. Astfel, accesul studenților în diverse copuri de clădire, ori accesul la diverse servicii se va putea face cu simpla citire a unui card.

Alte proiecte selecționate își propun să continue digitalizarea resurselor Universității. Fie că vorbim de resursele didactice ori de cele de comunicare, acestea vor putea fi accesate mai facil și mai rapid.

În total, pentru toate aceste proiecte, Universitatea Transilvania din Brașov va contribui cu 887.000 de euro, din care 234.300 de euro sunt bani pe care studenții îi vor primi sub formă de bursă. Astfel că valoarea bursei pentru o singură echipă ajunge până la 25.500 de euro. Restul sumei este alocată achiziției de echipamente și soft-uri necesare realizării și implementării proiectelor. Banii provin din fondurile proprii ale Universității.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: