25
Joi, Apr

sursă foto: profit.ro

Eveniment

Ambalajele de plastic, sticlă și aluminiu, TAXATE cu 50 de bani.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunță că, în câteva săptămâni, va fi realizat proiectul Hotărârii de Guvern care va introduce o taxă pe ambalaje, al cărei scop este creșterea gradului de reciclare a acestora.

Potrivit proiectului, consumatorul final va plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj din plastic, aluminiu sau sticlă cu capacitatea de pana la 3 litri, excepție făcând ambalajele lactatelor. Banii urmează să fie recuperați în urma reciclării deșeurilor la automate amplasate special.

"Este un proiect de Hotărâre de Guvern care a fost în consultare publică, astăzi (luni - n.r.) am avut trei sau patru ore de discuții cu principalii factori care sunt implicați și vor fi implicați în procedura de colectare și de garantare, de funcționare a sistemului, care este unul destul de complex. Am văzut o voință de implicare din partea producătorilor de băuturi alcoolice, bere și alte băuturi și din partea producătorilor de sucuri. Mâine o să am o întâlnire cu mari retaileri, pentru că sistemul va funcționa doar în cazul în care toată lumea vine și susține sistemul.

Producătorul trebuie să plăteascaă garanția către cel care administrează sistemul, retailerul trebuie să fie de acord, să lase organismul acela intermediar să facă investiții pentru a asigura colectarea. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm colectarea și în sate. În cel mai scurt timp posibil, probabil în câteva săptămâni, vom avea Hotărârea de Guvern gândită. Așa cum este acum gândit sistemul, în prețul fiecărui produs va fi inclusă garanția de 50 de bani care va fi plătită de consumator", a afirmat ministrul Mediului, luni seara, la un post TV.

Ministrul a explicat că această garanție plătită va fi recuperată de clientul final prin introducerea recipientului de plastic, sticlă și aluminiu în automatele speciale.

În afară de produsele lactate, vor putea fi recuperate prin acest sistem toate produsele care sunt îmbuteliate în ambalaje din plastic, aluminiu sau sticlă, cu capacitatea de până la 3 litri.

"A trecut de consultarea publică, în momentul de față încorporăm observațiile în proiectul de HG, până în primăvară va fi lansat proiectul astfel încât să se facă investițiile până în 2022, investițiile în aceste automate, în logistică care colectează apoi din fiecare cătun, din fiecare sat, din fiecare comună ambalajele returnate și ajung practic la reciclat", a mai explicat ministrul.

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: