29
Vin, Mar

VoxPublica - Realitatea.net

Eveniment

                Suntem pe primul loc în Europa la producÈ›ia de miere, dar apicultorii se plâng de condiÈ›iile grele în care îÈ™i desfășoară activitatea. Drumul de la stup È™i până la raft este unul anevoios, iar de multe ori producătorii renunță din lipsă de sprijin din partea statului. Oficial însă producÈ›ia este în creÈ™tere, iar È›ara noastră a reuÈ™it să surclaseze țări precum Spania sau Ungaria.

     România are cea mai mare producÅ£ie de miere din Uniunea Europeană. Reiese din datele centralizate la nivel european. Èšara noastră a produs în 2015, 35.000 tone de miere de albine. Cu aproape 3 tone mai mult decât Spania, cu 32.200 tone, ÅŸi Ungaria, cu 30.700 tone. Chiar È™i aÈ™a, drumul de la producÈ›ie È™i până la valorificare este foarte anevoios. Apicultorii se plâng că le este greu să-È™i vândă marfa, iar preÈ›urile d pe piață autohtonă sunt foarte mici în comparaÈ›ie cu celelalte țări din Uniunea Europeană. ,, Problema e că aici la piață nu avem condiÈ›ii, stăm în frig. Unii dintre noi  vin de departe de la È›ară. În oraÈ™ nu poÈ›i să produci miere că apicultura numai la È›ară poÈ›i să o practici, unde ai spaÈ›iu. Cu producÈ›ia de exemplu într-un an de zile, cine are un camion È™i merge cu stupii, cam 10 mii de lei costă tot pastoralul. Noi ca să scoatem banii ăștia e cam greu. Eu dacă vând mierea la en-gros primesc foarte puÈ›in. Ei au contract È™i vând în Germania, eu nu pot să vând direct. ,, a declarat Stefan SOOS, un apicultor din comuna ApaÈ›a.

     Pentru 2014 ÅŸi 2015 Uniunea Europeana a pus la dispoziÅ£ie programe de susÅ£inere a apiculturii în valoare de 66,2 milioane de euro: jumătate din bani au venit  din bugetul Uniunii, iar cealaltă jumătate  din bugetul naÅ£ional al statelor membre.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: