02
Sâm, Mar

VoxPublica - Realitatea.net

Eveniment

                Suntem pe primul loc în Europa la producția de miere, dar apicultorii se plâng de condițiile grele în care își desfășoară activitatea. Drumul de la stup și până la raft este unul anevoios, iar de multe ori producătorii renunță din lipsă de sprijin din partea statului. Oficial însă producția este în creștere, iar țara noastră a reușit să surclaseze țări precum Spania sau Ungaria.

     România are cea mai mare producţie de miere din Uniunea Europeană. Reiese din datele centralizate la nivel european. Țara noastră a produs în 2015, 35.000 tone de miere de albine. Cu aproape 3 tone mai mult decât Spania, cu 32.200 tone, şi Ungaria, cu 30.700 tone. Chiar și așa, drumul de la producție și până la valorificare este foarte anevoios. Apicultorii se plâng că le este greu să-și vândă marfa, iar prețurile d pe piață autohtonă sunt foarte mici în comparație cu celelalte țări din Uniunea Europeană. ,, Problema e că aici la piață nu avem condiții, stăm în frig. Unii dintre noi  vin de departe de la țară. În oraș nu poți să produci miere că apicultura numai la țară poți să o practici, unde ai spațiu. Cu producția de exemplu într-un an de zile, cine are un camion și merge cu stupii, cam 10 mii de lei costă tot pastoralul. Noi ca să scoatem banii ăștia e cam greu. Eu dacă vând mierea la en-gros primesc foarte puțin. Ei au contract și vând în Germania, eu nu pot să vând direct. ,, a declarat Stefan SOOS, un apicultor din comuna Apața.

     Pentru 2014 şi 2015 Uniunea Europeana a pus la dispoziţie programe de susţinere a apiculturii în valoare de 66,2 milioane de euro: jumătate din bani au venit  din bugetul Uniunii, iar cealaltă jumătate  din bugetul naţional al statelor membre.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: