05
Vin, Mar

Eveniment

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada decembrie 2019 - prezent.

În cursul zilei de 03 decembrie 2020, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 22 de locații situate pe raza județelor: Brașov, Harghita și Iași, din care patru sunt instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcție Generale Anticorupție și a Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Surse judiciare susțin că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins la mai multe spitale COVID-19 din Braşov.

Sunt vizate spitale din Braşov şi Odorheiu Secuiesc în privința achiziţiilor de produse necesare tratării pacienţilor cu COVID-19.

UPDATE Ora 17.00

În completarea comunicatului nr. 824/VIII/3 din data de 3 decembrie 2020, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii anticorupție din cadrul Serviciului teritorial Brașov desfășoară cercetări penale in rem (față de fapte) în legătură cu presupusa comitere, de către mai mulți funcționari publici, a următoarelor infracțiuni:

- luare de mită,
- dare de mită,
- trafic de influență,
- cumpărare de influență,
- abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și a altor infracțiuni asimilate celor de corupție.

Cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nici nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.
Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă.
În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.
Din cercetări a reieșit că activitățile frauduloase ar fi avut loc în perioada 2019 – 2020, prejudiciul în dauna spitalelor s-ar ridica la suma totală de 1.669.234 lei, iar sumele de bani date/promise de reprezentantul firmei respective ar varia între 5.000 euro și 89.000 euro.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare., spun procurorii DNA Brașov.

UPDATE 4.12.2020, Ora 10:00

12 persoane au fost reținute în urma unor percheziţii DNA în Braşov, Iaşi şi Harghita într-un dosar privind achiziţiile de materiale COVID în perioada pandemiei. Printre reținuți este și șeful Biroului de Operațiuni Speciale Brașov, precizează surse din rândul anchetatorilor, citate de rtv.net.

Potrivit surselor citate, este vorba despre spitale COVID din Braşov, iar infracţiunile au legătură cu achiziţionarea de aparatură medicală.

UPDATE 4.12.2020, Ora 13:00

În completarea comunicatelor nr. 824 și 826 ambele din data de 3 decembrie 2020, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Brașov au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 03 și 04 decembrie 2020, a unui număr de 12 suspecți în legătură cu presupusa atribuire frauduloasă a unor contracte de achiziție publică la spitale din județele Brașov și Harghita, în schimbul unor sume de bani, după cum urmează:

I.R.D., la data faptei manager al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

O.O.G., la data faptei director financiar – contabil în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

N.G., la data faptei referent de specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

K.I.M.A., la data faptelor consilier județean și președinte al comisiei pentru sănătate, protecția copilului și a persoanelor adulte în cadrul Consiliului Județean Brașov; președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, pentru comiterea infracțiunilor de:
- trafic de influență,
- instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

P.M.C., consilier local în municipiul Săcele, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la trafic de influență,

M.E. ofițer de poliție în cadrul Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția Operațiuni Speciale, pentru comiterea infracțiunilor de:
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
- compromiterea intereselor justiției,
- luare de mită prevăzută (4 acte materiale),
- trafic de influență (5 acte materiale),

L.A., manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- trei infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite,
- trei infracțiuni de luare de mită,
- cumpărare de influență,

B.E., referent la Serviciul Achiziții Publice în cadrul spitalului Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, pentru comiterea infracțiunilor de:
- trei infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite,
- patru infracțiuni de luare de mită,
- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

B.L., la data faptelor magazioner în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, pentru comiterea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (2 infracțiuni)
- luare de mită (2 infracțiuni),

PERSOANA FIZICĂ, administrator în fapt a unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunilor de:
- patru infracțiuni de dare de mită,
- instigare la două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite,
- trafic de influență,
- două infracțiuni de cumpărare de influență,
- complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenit,
- favorizarea făptuitorului,

PERSOANA FIZICĂ, șofer al omului de afaceri, pentru comiterea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

PERSOANA FIZICĂ, contabil în cadrul SC Chantel Sante SRL, pentru comiterea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- complicitate la instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracțiuni, ambele comise în formă continuată)

În același dosar se efectuează acte de urmărire penală și față de SC CHANTEL SANTE SRL, pentru patru infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, două infracțiuni de instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

Așa cum am menționat anterior, cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.
Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă.
În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.

Concret, în ordonanțele procurorilor se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioada octombrie 2019 – septembrie 2020, suspectul Kadas Iluna Marius Andrei, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, în mod direct suma de 5.000 euro și indirect, prin intermediul suspectului Popa Marius Cristian, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urmă și-ar fi oprit o parte) pentru a-și exercita influența pe care a pretins că o are asupra funcționarilor publici cu putere de decizie din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov.
Influența s-ar fi dovedit una reală deoarece, la data de 18 februarie 2020, unitatea spitalicească a încheiat cu societatea omului de afaceri, ce avea ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice, un contract privind achiziția unui robot pentru dezinfecția cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA ( în condițiile în care valoarea de piață a produsului era cuprinsă între 285.000 lei și 380.000 lei).
Ulterior, la data de 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov ar fi efectuat către SC Chantel Sante SRL, plata în întregime a contravalorii robotului menționat mai sus.
Din probele administrate până în prezent a rezultat că atribuirea către societatea respectivă a contractului de achiziție s-a realizat în mod fraudulos, cu implicarea directă a suspecților Ionescu Ramona Delia, Olaru Oana Gabriela și Nedelea Gheorghe, având în vedere că investiția nu era necesară, a fost mult supraevaluată, iar punerea în funcțiune a robotului nu s-a realizat nici până în prezent.
În contextul menționat mai sus, procurorii anticorupție au dispus, în prezenta cauză, efectuarea unor activități procedurale de către ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R. – Brigada de Operațiuni Speciale Brașov.
Cu această ocazie, după ce suspectul Mirică Emanoil, în calitatea menționată mai sus, a aflat cu exactitate, în modalitatea descrisă anterior, aspectele cercetate și persoanele vizate de anchetă, ar fi comunicat aceste informații omului de afaceri, îngreunând urmărirea penală care se desfășura în cauză.
Pentru aceste „servicii”, dar și în schimbul promisiunii de a își folosi influența pe care a pretins că o are pe lângă ofițeri de poliție și procurori din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Brașov pentru a afla mai multe detalii despre mersul anchetei, suspectul Mirică Emanoil ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite (bani, produse alimentare și intervenții stomatologice).

2. Într-un context asemănător, în perioada 10 aprilie – 02 decembrie 2020, suspectul Lukacs Antal, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, ar fi aprobat încheierea, cu societatea aceluiași om de afaceri, a mai multor contracte ce aveau ca obiect achiziționarea, de către spitalul respectiv, a unor produse medicale (achitate în totalitate până în prezent).
O contribuție importantă în aceste demersuri ar fi avut-o și suspecții Balint Eniko și Barczan Laszlo, referent în cadrul Serviciului Achiziții Publice, respectiv magazioner în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, care ar fi întocmit o parte dintre documente și ar fi permis omului de afaceri, prin intermediul celor doi angajați ai săi (șoferul și contabilul) accesul la informații confidențiale cuprinse în ofertele depuse de alți operatori economici.
De menționat este că o parte dintre produse ar fi fost achiziționate fără ca acest lucru să se impună în raport de nevoile unității spitalicești (de exemplu branulele care deja existau în stoc într-o cantitate suficientă pentru șase luni și alte produse consumabile destinate unei părți a spitalului care încă nici nu fusese finalizată).
De fiecare dată toate prețurile produselor comandate ar fi fost supraevaluate.
În aceeași perioadă, suspectul Lukacs Antal, în schimbul efectuării cu prioritate a unor plăți către SC Chantel Sante SRL, i-ar fi cerut omului de afaceri să-și folosească influența pe care acesta ar fi pretins că o are asupra persoanelor de conducerea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, în scopul obținerii nivelului de acreditare corespunzător clasei a doua, deși spitalul îndeplinea doar condițiile cerute de lege pentru acordarea clasei a treia.

Pentru demersurile descrise mai sus, omul de afaceri ar fi promis și remis celor doi suspecți sume de bani și alte foloase după cum urmează:
- suspectul Lukacs Antal ar fi primit suma totală de 10.000 euro și ar fi acceptat promisiunea remiterii unui procentaj de 20% din valoarea unor anumite contracte evaluate de 2.136.706 lei, respectiv echivalent a 89.000 euro
- suspecții Balint Eniko și Barczan Laszlo ar fi primit și acceptat promisiunea remiterii de bani și foloase necuvenite, necuantificate până în prezent.
Prin aceste demersuri, suspecții ar fi adus un prejudiciu în dauna spitalelor amintite mai sus în valoare totală de 1.669.234 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea SC Chantel Sante SRL.

Tuturor suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

UPDATE Ora 16.30

DNA a solicitat la data de 04.12.2020 judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov:

Arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 04.12.2020 şi până la data de 02.01.2021 inclusiv, a inculpaților: PMC, KIMA, IRD, LA, BE, ME, BDD

Luarea măsurii preventive constând în interzicerea desfășurării activităților de natura celor cu ocazia cărora au fost comise infracțiunile pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 04.12.2020 și până la data de 01.02.2021 faţă de inculpata SC CS SRL

1.Inculpatul KIMA sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de

- trafic de influență prevăzută de art.291 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea 78/2000,

- instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art.47 Cod penal raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal

2. Inculpatul BDD- administrator de fapt al inculpatei SC CS SRL

- cumpărare de influență prevăzută de art.292 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea 78/2000,

- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art.48 alin.1 Cod penal raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal,

              - dare de mită prevăzută de art.290 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea 78/2000, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal (4 acte materiale),

- favorizarea făptuitorului prevăzută de art.269 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal (2 acte materiale

- cumpărare de influență prevăzută de art.292 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea 78/2000, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal (5 acte materiale

- instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art.47 Cod penal raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (3 acte materiale, corespunzătoare comenzilor nr.828, 829 și 830 din data de 30.06.2020)

- dare de mită prevăzută de art.290 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din legea 78/2000, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal (3 acte materiale)

- dare de mită prevăzută de art.290 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din legea 78/2000

- instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art.47 Cod penal raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (2 acte materiale, corespunzătoare comenzilor nr.1219 și 1220 din data de 07.10.2020)

- dare de mită prevăzută de art.290 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din legea 78/2000, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal (3 acte materiale)

- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art.48 alin.1 Cod penal raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (45 acte materiale, corespunzătoare contractelor încheiate în perioada 27.10.2020 – 30.10.2020)

- dare de mită prevăzută de art.290 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din legea 78/2000, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal (2 acte materiale)

- trafic de influență prevăzută de art.291 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din legea 78/2000

3. Inculpatul PMCV sub aspectul săvârșirii infracțiunii de

-complicitate la trafic de influență prevăzută de art.48 alin.1 Cod penal raportat la art.291 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea 78/2000, 

4. Inculpata IRD - calitate de manager al Spitalului de BI Brașov

- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal,

5. Inculpatul ME sub aspectul săvârșirii infracțiunii de

- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații prevăzută de art. 12 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 78/2000,

- compromiterea intereselor justiției prevăzută de art.277 alin 1 Cod penal, 

-  luare de mită prevăzută de art.289 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din legea 78/2000, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal (4 acte materiale),

- trafic de influență prevăzută de art.291 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din legea 78/2000, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal (5 acte materiale)

6. Inculpatul LA - manager al Spitalului M Odorheiu Secuiesc

              - abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (3 acte materiale, corespunzătoare comenzilor nr.828, 829 și 830 din data de 30.06.2020),

- luare de mită prevăzută de art.289 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea 78/2000,

- cumpărare de influență prevăzută de art.292 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea 78/2000,

- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (2 acte materiale, corespunzătoare comenzilor nr.1219 și 1220 din data de 07.10.2020),

- luare de mită prevăzută de art.289 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea 78/2000,

- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (45 acte materiale, corespunzătoare contractelor încheiate în perioada 27.10.2020 – 30.10.2020),

- luare de mită prevăzută de art.289 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea 78/2000,

7.Inculpata BE - referent în cadrul Serviciului Achiziții Publice din cadrul Spitalului M Odorheiu Secuiesc

              - abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (3 acte materiale corespunzătoare comenzilor nr. 828, 829 și 830 din data de 30.06.2020),

- luare de mită prevăzută de art.289 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea 78/2000,

- luare de mită prevăzută de art.289 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea 78/2000,

- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații prevăzută de art. 12 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 78/2000,

- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (2 acte materiale, corespunzătoare comenzilor nr.1219 și 1220 din data de 07.10.2020),

- luare de mită prevăzută de art.289 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea 78/2000,

- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (45 acte materiale, corespunzătoare contractelor încheiate în perioada 27.10.2020 – 30.10.2020),

- luare de mită prevăzută de art.289 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea 78/2000,

8. Inculpata SC CS SRL- administratorul de fapt inculpatul BDD

- cumpărare de influență prevăzută de art.292 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea 78/2000,

- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art.48 alin.1 Cod penal raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal,

- instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art.47 Cod penal raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (3 acte materiale, corespunzătoare comenzilor nr.828, 829 și 830 din data de 30.06.2020)

- dare de mită prevăzută de art.290 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din legea 78/2000, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal (3 acte materiale),

- dare de mită prevăzută de art.290 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din legea 78/2000,

- instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art.47 Cod penal raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (2 acte materiale, corespunzătoare comenzilor nr.1219 și 1220 din data de 07.10.2020)

- dare de mită prevăzută de art.290 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din legea 78/2000, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal (3 acte materiale)

- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art.48 alin.1 Cod penal raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (45 acte materiale,

- dare de mită prevăzută de art.290 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din legea 78/2000, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal (2 acte materiale)., potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Brașov.

UPDATE Ora 23.58

Propunerea procurorilor DNA Brașov, de arestare preventivă în cazul a 7 persoane fizice și o persoană juridică, a fost admise de un judecător de drepturi și libertăți al Tribunalului Brașov. 

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel din Brașov.

UPDATE 09.12.2020 Ora 15:50

Inculpații arestați au contestat măsura la Curtea de Apel Brașov. Instanța a respins contestațiile, iar inculpații rămân arestați.

Iată soluția pe scurt:

În baza art. 204 Cod procedură penală rap. la art. 4251 alin. 7 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, respinge ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţii Popa Marius Cristian, Kadas Iluna Marius Andrei, Ionescu Ramona Delia, Lukacs Antal, Balint Eniko, Mirică Emanoil şi Bertea Doru Dumitru împotriva încheierii penale nr. 119/UP/04.12.2020 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Braşov în dosar nr. 3765/62/2020, pe care o menţine. Ia act de retragerea contestaţiei de către SC Chantel Sante SRL, prin reprezentant legal. În baza art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, onorariul interpretului de limba maghiară, în cuantum de 185,2 lei rămâne în sarcina statului. În baza art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, onorariul apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 313 lei rămâne în sarcina statului şi se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Braşov. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală obligă fiecare dintre inculpaţii contestatori la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de câte 100 lei fiecare. Definitivă. Pronunţată în şedinţa Camerei de consiliu azi, 09.12.2020.