28
Joi, Mar

designist.ro

Eveniment

     10 dintre birourile de arhitectură din România, sunt înscrise în competiția pentru prestigiosul Premiu al Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană. Printre proiectele concurente se regăsesc și două imobile din Brașov dar și un refugiu montan din Munții Făgăraș. Construcțiile moderne sunt adevărate opere de artă arhitecturală.

     Printre cele 10 proiecte înscrise în concurs se regăsesc atât ansambluri rezidențiale, cât și restaurante, teatre sau clădiri multifuncționale. În lista proiectelor nominalizate se regăsesc două case din Brașov. Una dintre ele este situată chiar în centrul orașului, într-o zonă cu o priveliște minunată. Casa cu vedere montană, așa cum a fost trecută în proiect, este de fapt o veche locuință. După o renovare defectuoasă, care a dus la afectarea casei construite la mijlocul secolului trecut, proiectul acestei construcții ridicate pe un deal brașovean a ajuns pe mâna unui arhitect din  București, care și-a propus să reconfigureze spațiile casei și să îi deseneze o siluetă discretă, dar vizibilă din centrul orașului. Au fost folosite finisaje simple, care să o pună în valoare fără să o scoată din contextul natural al zonei. Cea de a doua locuință este situată în cartierul Astra. La fel ca și pentru prima casă, proiectul a ajuns tot pe mâna unui arhitect din capitală. Vechea locuință a fost transformată în totalitate.

     Tot pe lista proiectelor nominalizate la concursul pentru cea mai bună arhitectură modernă se regăsește și o construcție monatnă. Refugiul Călțun veghează Munții Făgăraș la 2.160 m altitudine. Un arhitect din Timișoara, a proiectat refugiul, care iese din tipare.

     Refugiul mai este numit și ,, farul din munți ,, . Conceptul panoului fotovoltaic montat la baza turnului ce lasă lumina să intre și pe turiști să vadă stelele, dar dă independență energetică structurii, este unic pentru astfel de proiecte. Construcția nu este una complexă, dar condițiile în care a fost realizată au fost extreme.

     Juriul va alege cele mai bune proiecte. Acestea vor ajunge pe o listă scurtă cu propuneri, iar cea mai interesantă construcție va fi aleasă câștigătoare. Premierea va avea loc pe 26 mai la Barcelona.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: