19
Vin, Apr

sursă foto: zf.ro

Eveniment

Peste jumătate dintre români sunt de acord cu vaccinarea în condițiile în care este recomandată de medici sau de autorități, arată Barometrul Sănătății Publice. În privința vaccinării anti-COVID-19, 21% s-ar imuniza dacă serul ar fi disponibil, anunță MEDIAFAX.

Potrivit Barometrului, marile puteri ale lumii și companiile multinaționale producătoare de vaccinuri sunt cele care investesc cel mai mult pentru descoperirea unui vaccin împotriva COVID-19, cred 6 din 10 români.

În cazul descoperirii unui vaccin pentru COVID-19, 21% dintre români s-ar vaccina dacă serul ar fi disponibil, o treime ar alege să se imunizeze doar dacă ar auzi că nu au fost efecte adverse și 8% ar dori să știe mai multe informații pentru a lua decizia vaccinării.

Aproape jumătate dintre respondenți sunt de părere că vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 ar trebui discutată pentru fiecare persoană în parte, pentru că este o problemă mai complicată decât pare, procentul celor care cred că vaccinarea are mai degrabă avantaje și al celor care pun mai presus riscurile fiind similar.

Dintre tipurile de vaccinuri existente pe piață, vaccinul antigripal, vaccinul împotriva hepatitei B, ROR, antirabic, varicelic și vaccinul BCG sunt cunoscute pentru mai mult de jumătate dintre respondenți și tot peste jumătate (55%) sunt de acord cu vaccinarea în toate cazurile recomandate de medici și autorități.

În ceea ce privește vaccinarea copiilor, peste jumătate consideră că este necesară și ar trebui să fie obligatorie, iar mai mult de o treime consideră că imunizarea lor este bună, dar nu ar trebui să fie obligatorie.

În contextul actual pandemic, 7 din 10 participanți la sondaj au declarat că nu se vor vaccina în această toamnă împotriva gripei, iar peste 81% nu s-au imunizat nici sezonul trecut.

Sondajul mai arată că 3 din 10 români sunt de părere că vaccinurile existente astăzi sunt eficiente și sigure, în timp ce peste 43% consideră că sunt eficiente, dar nu știu cât de sigure sunt.

„Barometrul de Sănătate Publică” a fost realizat în perioada 25 septembrie – 16 octombrie 2020 pe un eșantion de 1.000 de persoane, reprezentativ pentru populația României, eroarea maximă admisă a datelor fiind de ±3%, la un grad de încredere de 95%. Chestionarele au fost aplicate în toate județele României și în sectoarele Municipiului București, informează Stiripesurse.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: