20
Sâm, Apr

Eveniment

Situație extremă la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov!

3 medici și mai mulți asistenți sunt infectați cu noul coronavirus, după o decizie controversată! Cadre medicale ale unității sanitare au decis să nu mai tacă, în condițiile în care mai mulți colegi au ajuns pacienți în urma unei dispoziții, ce-i drept nescrise, prin care s-a impus internarea unui pacient cu simptome evidente de infectare cu COVID-19 chiar la Secția ATI a Spitalului Județean Brașov, deși, contrar protocolului medical, nu avea rezultatul pentru testul RT-PCR făcut în spital. Pacientul este tatăl unui medic care a fost director medical la un spital din Brașov.

Surse medicale, care au dorit să le fie consemnate punctele de vedere sub rezerva anonimatului, au făcut mărturisiri incredibile în exclusivitate pentru Brașov TV.

,,Amelia, toate au o limită pe lumea aceasta! Medici, între care un reputat cardiolog și, de asemenea, unul dintre medicii foarte buni de Terapie Intensivă din Spitalul Județean Brașov - care vrea să demisioneze și să plece la o clinică privată, de unde are ofertă -, precum și mai mulți asistenți au teste pozitive la COVID-19! De ce? Din cauză că, pe 3 octombrie, tatăl unui medic de la un alt spital din Brașov a fost internat impus și fără rezultat la testul pentru COVID-19 în Terapia Intensivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Brașov, simptome de COVID! Repet: simptomatic evident și fără să aibă rezultat la testul COVID făcut în spital, așa cum se procedează în cazul tuturor celorlalți pacienți, a fost internat la Terapie Intensivă. Nu se poate așa ceva! NU se mai poate! (Reporter: Din dispoziția cui, dacă reglementările în vigoare nu permit, s-a făcut totuși această internare?) Din dispoziția managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență din Brașov. Cum de nimeni nu ia nicio decizie?! Nimeni nu face nimic! Nu se mai poate întâmpla, în continuare, așa ceva! Ne vedem nevoiți să cerem ajutor presei, precum au procedat zilele trecute și colegi din altă instituție (n.r. D.S.P. Brașov). Nu se mai poate tolera așa ceva!”, au detaliat sursele noastre.

Cine este pacientul internat la ATI Brașov fără rezultatul pentru testul COVID?

Pe 3 octombrie 2020, un medic din Brașov, a cărui identitate nu poate fi dezvăluită la acest moment din motive care țin de protecția datelor personale, constată că tatăl nu se simte bine și prezintă simptome ce pot fi asociate celor specifice unei infectări cu noul coronavirus. În aceste condiții, susțin sursele brasovtv.com, femeia, fost director medical la un spital din Brașov, ar fi cerut sprijin managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență, doctor Călin Cobelschi. Conform surselor citate, managerul ar fi dat ordin ca pacientul să ajungă la Terapia Intensivă a Spitalului Județean Brașov.

,,Fiica – medic – a pacientului se plimba... ,,dezbrăcată” (n.r. neechipată corespunzător și în mod nejustificat) prin spital (n.r. S.C.J.U. Brașov). A fost focar cu 20 de oameni la ATI! Medici, asistente și pacienți! Medicul cardiolog testat pozitiv, un medic foarte bun, a ajuns pacient. Al doilea medic, pregătit să-și dea demisia, așa cum v-am mai spus, ar putea pleca la privat. Plus celelalte cadre medicale între care un asistent, foarte bun, e intubat! Sunt situații incredibile, dar mai ales dureroase și, vă rog să mă credeți, nimeni nu face nimic!! Cu cine se va mai lucra în acest spital??”, se întreabă sursele citate.

O angajată a Departamentul R.U.N.O.S. al S.C.J.U. Brașov A MURIT

Cadrele medicale care au discutat cu reporterul Brașov TV sâmbătă, au descris și situația de la Departamentul Resurse Umane, Normare, Organizare și Salarizare a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Brașov. ,,A fost închis, este cumva închis! O angajată, de 49 sau 50 de ani, testată pozitiv, a murit! Are un băiat de 19 ani, rămas fără mamă... Abia s-a găsit o soluție, să se facă actele necesare astfel încât să se ia salariile, să se dea salariile cadrelor medicale în condiții de război cumva, dacă pot să vă spun așa... Unde vom ajunge?!!”

Reporterul Brașov TV a verificat datele furnizate la redacție, iar unul dintre angajații Spitalului Clinic Județean de Urgență din Brașov, contactat telefonic sâmbătă, în jurul orei 14.45, a mărturisit: ,,Nu știu ce se mai poate face în acest moment. Este o situație greu de acceptat. Dacă era spital-COVID (n.r. Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov) lucrurile ar fi stat cu totul altfel, dar, iată, nu este. (Reporter: Sunt medici și asistenți testați pozitiv, cine va mai lucra?) Bună întrebare! Nu știu, nu știu...)

Situația de la Secția ATI a Spitalului Județean Brașov, consemnată vineri, 17 octombrie 2020

Vineri, 16 octombrie 2020, toate cele 28 de paturi ale Secției ATI COVID de la Spitalul Județean din Brașov erau ocupate.

Informația a fost confirmată vineri, 17 octombrie, pentru brasovtv.com de purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență din Brașov, Marius Leonte. Potrivit acestuia, 12 dintre cei 28 de pacienți erau intubați la acel moment.

Sâmbătă după-amiază, Marius Leonte nu a mai răspuns la telefonul mobil pentru a furniza redacției date la zi atât cu privire la numărul pacienților de la Secția ATI a Spitalului Județean Brașov, cât și în privința focarului de la Secția ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Brașov.

Reporterului Brașov TV i-a fost blocat accesul la numărul de telefon mobil al unuia dintre medicii pe care intenționa să-l intervieveze

Reporterul Brașov TV i-a telefonat în această după-amiază pentru consemnarea punctului de vedere, în baza principiului echității, pe medicul din Brașov al cărui tată, deși prezenta simptome ce puteau fi asociate celor specifice unei infectări cu noul coronavirus, a fost internat la Secția ATI a Spitalului Județean Brașov pe 3 octombrie 2020.

Culmea, accesul reporterului Brașov TV la numărul de telefon mobil al medicului este restricționat! La redacție, deținem probe în susținerea afirmației.

De asemenea, pentru respectarea aceluiași principiu al echității, reporterul Brașov TV i-a telefonat și managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență din Brașov, doctor Călin Cobelschi, pentru un punct de vedere. Acesta nu a răspun apelurilor. Când va fi furnizat redacției, puncul de vedere al managerului unității medicale va fi consemnat de îndată.

UPDATE Ora 19:20

,,Nu am aprobat eu internarea pacientului! Am vorbit cu fiica pacientului, este adevărat, dar la 3 zile după internare. Din câte știu eu, așa am fost informat, pacientul s-a pozitivat în A.T.I. . Medicii infectați probabil nu avut grijă, nu am de unde să știu!”, a explicat managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Brașov, doctorul Călin Cobelschi, care a telefonat la redacție.

UPDATE Ora 21.45

Managerul Spitalului Clinic Județean Brașov, doctorul Călin Cobelschi, spune că pacientul a avut test negativ făcut pe 4 octombrie în spital. 

În replică, un medic al aceluiași spital spune că la momentul la care pacientul a ajuns la Spitalul Județean Brașov avea simptome clare și, în mod normal, trebuia izolat! ,,Dacă era în regulă pacientul, DE CE A MAI FOST TESTAT ȘI ULTERIOR, pe 6 octombrie, iar rezultatul de pe data de 7 octombrie a fost pozitiv?? Avea simptome clare!! Medicii buni văd asta!! Mai mult, la o săptămână după data de 04.10.2020, zi în care medicul cardiolog care l-a consultat, același medic a fost testat pozitiv! Atenție!! Repet, pacientul, simptomatic, trebuia izolat! Nu contează testul în sine! Și mai e ceva: au fost medici care au refuzat să îl interneze! O REANIMARE ÎNTREAGĂ E PE BUTUCI! Trebuie să progresăm în condițiile pandemiei! Să ne adaptăm situației!" 

UPDATE Ora 22:20

Pentru clarificarea situației, reporterul Brașov TV a consultat un specialist în epidemiologie, care a explicat: ,,Potrivit metodologiei, având simptomatologie sugestivă se acționează în consecință. Testarea negativă nu exclude diagnosticul, care se poate pune în baza examenelor clinice și paraclinice. (Reporter: Bolnavul trebuia izolat?) Trebuia izolat ca să se evite orice risc!”

Oare cine ar trebui să răspundă pentru întreaga situație, oare cine ar trebui să pună capăt ,,telefoanelor tip pilă”, intervențiilor de orice tip, astfel încât viețile celor din linia întâi și nu în ultimul rând ale pacienților să nu mai fie puse în pericol?

UPDATE 18.10.2020 - ora 14:30

,,Bună ziua,

Vă mulțumim pentru implicarea dumneavoastră în a spune adevărul despre ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi a brașovenilor și nu numai. După cum bine ați descris în reportajul recent referitor la evenimentele petrecute la S.C.J.U.Bv., personalul sanitar este grav afectat de efectele pandemiei. Vă atașez comunicatul de presă al Federației Solidaritatea Sanitară din România, care demonstrează clar că lucrurile nu funcționează deloc așa cum lasă autoritățile să se creadă, referitor la situația din spitalele din România. Avem nevoie de dumneavoastră ca toata lumea să afle situația adevarată în care sistemul sanitar din România se află în acest moment. Vă mulțumesc și am încrederea că veți face lumină în acest aspect.”

Redăm integral comunicatul de presă al Federației Solidaritatea Sanitară din România, remis redacției, comunicat pe care îl găsiți AICI

UPDATE 26.10.2020

,,Pentru o corecta informare a opiniei publice, referitor la articolele :"S-a dat ordin?Sectia ATI de la Spitalul Judetean Brasov, ingropata in COVID!" aparut in Brasov TV din data de 17.10.2020   si "Sistemul interventiilor <pe pile> a bagat in carantina sase medici de la Spitalul Judetean", publicat in Info Brasov.net la data de 24.10.2020, articole prin care se propaga in spatiul public informatii denigratoare la adresa conducerii institutiei, minimalizandu-se eforturile deosebite depuse  de intreg personalul,  pentru sanatatea tuturor pacientilor care se adreseaza institutiei noastre,   Spitalul  Clinic Judetean de Urgenta Brasov face urmatoarele precizari:

-pacientul la care se face referire s-a prezentat la data de 03.10.2020, seara, in UPU a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov.Datorita starii precare de sanatate, avand multiple comorbiditati a fost internat in data de 04.10.2020 in cadrul ATI  nonCovid, izolat conform protocoalelor intr-o rezerva special destinata si testat in aceeasi zi pentru Covid 19, cu mentiunea ca pacientul prezentase la UPU deja un test negativ pentru Covid 19, efectuat intr-o unitate sanitara privata.

Dupa aflarea rezultatului testului care era negativ, pacientul a fost mutat din izolare intr-un salon de reanimare impreuna cu alti pacienti.Ulterior, in data de 08.10.2020  pacientul a fost declarat pozitiv in urma unor  noi testari facute  pacientilor aflati in acel salon.

-afirmatiile conform carora pacientul a fost internat in cadrul institutie noastre in urma presiunilor exercitate de catre managerul institutiei, dr. Cobelschi Calin Pavel, nu au nicio baza reala, acesta afland despre pacient abia la inceputul saptamanii urmatoare, neavand nicio implicare in diagnosticare si internare, pacientul fiind adus in UPU de catre o ambulanta a SAJ Brasov.

Avand in vedere contextul sanitar actual la nivel national si international, intreg personalul medico sanitar are obligatia respectarii cu strictete a protocoalelor si normelor specifice de echipare, dezechipare si tratament a pacientilor care se prezinta in unitatile sanitare, deoarece transmiterea comunitara a SARS CoV-2  fiind extinsa, orice pacient poate fi considerat potential infectat iar orice abatere cat de mica de la protocoale poate conduce la infectarea personalului medical.

Mentionam  ca la nivelul S.C.J.U.Brasov din dispozitia managerului institutiei, pentru clarificarea aspectelor referitoare la pacientul mentionat in articolele de mai sus, s-a  format o comisie de cercetare la nivel intern iar in ceea ce priveste primul articol sus mentionat  defaimator la adresa conducerii S.C.J.U.Bv  si a institutiei s-a formulat Plangere penala  la institutiile abilitate.", se precizează într-un comunicat de presă al Spitalului Clinic Județean de Urgență din Brașov.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: