16
Mar, Apr

sursa foto: doxologia.ro

Eveniment

Este cruce roşie în calendarul ortodox astăzi, când este sărbătorită Cuvioasa Parascheva. Sfânta ocrotitoare a Moldovei s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat, Tracia, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie.

În anul 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în „Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei”, apărută la Iași în 1643. Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Cuvioasei Parascheva îi sunt atribuite minuni și vindecări miraculoase. De ziua sa, la Iași are loc în fiecare an un pelerinaj la care participă sute de mii de credincioși din toată țara. Pelerinajul la moaștele situate în Catedrala Mitropolitană din Iași a devenit unul dintre principalele evenimente religioase din România. Sute de mii de pelerini se strâng în fiecare an la Iași în cel de-al doilea weekend al lunii octombrie pentru a o comemora pe Sfânta Cuvioasă Parascheva., notează capital.ro.

Anul acesta, pelerinajul de Sfânta Parascheva va avea credincioși doar din Iași. Raed Arafat a anunțat, cu trei zile înainte de începerea pelerinajului de la Sfânta Parascheva, programat în perioada 8-15 octombrie, că doar cei din localitate vor putea fi prezenți.

Ce este interzis să faci de Sfânta Parascheva

De Sf. Parascheva nu se lucrează câmpul, nu se spală rufe și sunt interzite cusutul și torsul. Conform tradiției, fetele care spală și cos în această zi vor rămâne nemăritate. De Sfânta Parascheva nu se mânâncă nuci, castraveți și poame în formă de cruce.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: