20
Mar, Oct

Eveniment

Coordonatorul politic al ADN Brașov, Ionel Goidescu, ia atitudine în ceea ce numește distorsionarea procesului electoral.

 

Mai exact, spune liderul ADN Brașov, partidele care nu au reprezentare în Parlament sunt nedreptățite în privința desemnării reprezentanților formațiunilor politice în secțiile de votare pentru scrutinul din 27 septembrie.

,,Nici măcar unul dintre reprezentanții partidelor parlamentare nu a sesizat public distorsionarea procesului electoral, în urma modificării Legii alegerilor locale. În fapt, se acordă drepturi electorale suplimentare unei categorii restrânse de competitori electorali – partidele politice care au grupuri parlamentare -, prin mecanismul de desemnare a reprezentanților formațiunilor politice în secțiile de votare.

Mai exact, legea le dă dreptul partidelor parlamentare de a-și desemna reprezentanți suplimentari în secțiile de vot atât în etapa a doua, cât și în cea de-a treia etapă de completare cu membri a sectiilor de votare, în condițiile în care aceleași partide parlamentare, doar ele, au dreptul să desemneze reprezentanți și în prima etapă.

,,În cazul în care partidul politic sau organizația cetățenilor aparținând minorităților naționale are un reprezentant cuprins în prima etapă, completarea se va realiza cu persoana care reprezintă a doua opțiune a acestora.”

,,În cazul în care partidul politic, alianța politică sau alianța electorală are reprezentanți cuprinși în prima și/sau a doua etapă, completarea se va realiza cu persoana care reprezintă a doua sau a treia opțiune a acestora, după caz.”

Legea nr. 91/2020 privind modificarea Legii nr. 115/2015

Astfel, în mod abuziv, s-au adăugat în lege condiții care au drept consecință modificarea procesului electoral într-un mod nemaiîntâlnit până la acest moment la niciun alt scrutin electoral. Practic, se limitează în mod artificial accesul competitorilor partidelor neparlamentare în procesul electoral, prin desemnarea reprezentanților în birourile electorale ale secțiilor de votare, deși acest drept este prevăzut în dispozițiile art. 30 alin.4 din Legea nr. 115/2015.

Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 77, care interpretează legea, a fost emisă prin încălcarea principiului conform căruia birourile electorale, inclusiv cele ale secțiilor de votare, trebuie să aibă în componență cât mai mulți reprezentanți ai competitorilor electorali, astfel încât să asigure încredere că procesul de vot și cel de numărare a voturilor de exercită în mod corect și transparent.

Această situație denotă foarte clar faptul că, atunci când este vorba despre interesele reprezentanților partidelor parlamentare, toți sunt la fel, dar și faptul că echitatea și democrația nu contează în niciun fel!

Pe cale de consecință, solicităm ferm reprezentanților partidelor ce se pretind a fi democratice să respecte echitatea procesului electoral și să depună câte o singură propunere pentru reprezentanți în secțiile de votare. Astfel, și ceilalți competitori electorali vor avea posibilitatea de a-și desemna membri în secțiile de votare.

În caz contrar, reprezentanții ADN își rezervă dreptul de a contesta în instanță procesele verbale de constituire a secțiilor de votare, demers unic în România la acest moment, exclusiv pentru a demonstra, astfel, respectul pentru toți cetățenii români cu drept de vot, oriunde s-ar afla!”, se precizează într-un comunicat de presă al ADN Brașov, remis redacției.