25
Joi, Apr

Eveniment

Eveniment special, în zi de mare sărbătoare, în Munții Bucegi!

Crucea de pe Vârful Caraiman a fost luminată, în prezența coordonatorului general al proiectului de reabilitare a monumentului, Codrin-Dumitru Munteanu, chiar în ziua în care s-a sărbătorit Înălțarea Sfintei Cruci.

Dacă de această dată Crucea Caraiman a fost învăluită în lumină de culoare albastră, în perioada  următoare va fi lumintă în culorile drapelului României.

Crucea comemorativă a Eroilor Români din Primul Război Mondial a fost inaugurată şi sfinţită în data de 14 septembrie 1928, de Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci. În perioada interbelică, monumentul era luminat şi în noaptea de Sfânta Maria, 14 spre 15 august, data intrării României în război şi ziua Reginei Maria.

În anii '50, Crucea Caraiman nu a mai fost luminată şi a fost la un pas să fie distrusă. Potrivit localnicilor, comuniştii au trimis câţiva muncitori să taie braţele Crucii aşa încât să rămână doar o coloană înaltă în vârful căreia să fie amplasată steaua roşie. Pe drum însă, unul dintre muncitori ar fi căzut într-o prăpastie, iar altul şi-ar fi rupt piciorul. Înspăimântaţi, ceilalţi nu şi-au mai îndeplinit sarcina de partid. Legendă sau nu, Crucea Caraiman a supravieţuit!, notează digi24.ro.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: