16
Mar, Apr

sursa foto: bizlaw.md

Eveniment

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a spus că pensiile românilor ar trebui să crească cu 10% de pe 1 septembrie, dar că e posibil ca premierul Ludovic Orban să decidă o majorare mai mare.

Totuși, nu poate fi vorba de o majorare a pensiilor cu 40%, a mai spus Cîțu.

„La pensii rămânem la scenariul Ministerului Finanțelor, de 10%. Decizia este una politică și s-ar putea ca premeirul să decidă ca această creștere a pensiilor să fie mai mare. Nu poate fi de 40%. Este o creștere care nu pune în pericol bugetul nici pentru acest an, nici pentru anii viitori, poate 2-3 puncte procentuale în plus față de ceea ce vine la Ministerul de Finanțe. Va fi 10% de la 1 septembrie, se discută de o eșalonare”, a spus Cîțu, la Digi 24.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a prezentat, miercuri, în ședința de Guvern, proiectul unei ordonanțe de urgență care prevede dublarea etapizată a alocațiilor pentru copii. Prima majorare ar urma să aibă loc la 1 septembrie.

Ce spune Iohannis despre creșterea pensiilor?

"Ne dorim să creștem și alocațiile și pensiile, însă de la dorință la putință este o cale mai lungă, în condițiile în care economia României se contractă (UE prevede o contracție de 8%). Totuși, veniturile la bugetul statului s-au diminuat semnificativ. În loc de 3% vom avea un deficit mai mare. În aceste condiții, în care ne luptăm să revigorăm economia, nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile să fie făcute. Nu sunt bani. Am rugat Guvernul să aloce atât cât ne putem permite în momentul acesta. O creștere de 40% nu este posibilă. Nu putem să lăsăm categoria cea mai vulnerabilă să plătească integral costurile recesiunii. Cât va fi această creștere va calcula guvernul".


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: