19
Sâm, Sep

sursă foto: Primăria Brașov

Eveniment

Astăzi s-a turnat placa de suprabetonare a fântânii arteziene care se amenajează pe pietonalul din Valea Cetății, partea dinspre strada Tâmpei.

Această lucrare face parte dintr-un proiect mai amplu al Municipalității de modernizare și adaptare a pietonalului, astfel încât acesta să redevină un spațiu de petrecere a timpului liber pentru locuitorii din acest cartier.

Lucrările din proiectul de reamenajare a pietonalei Răcădău au fost demarate în toamna anului trecut, după un sondaj sociologic efectuat de echipa de proiectare, sondaj adresat punctual cetățenilor din Răcădău. Proiectul a fost apoi prezentat Consiliului Local și aprobat de forul legislativ al municipiului.

,,Am ajuns într-o etapă destul de avansată cu fântâna arteziană din Valea Cetății (zona pietonalului dinspre str. Tâmpei, n.n.). Astăzi s-a turnat placa de suprabetonare, iar după întărirea acestuia se va face cofrarea și montarea dispozitivelor pentru prinderea plăcilor de granit. Deși termenul de finalizare a lucrărilor este de 160 de zile, conform contractului, avem asigurări de la prestator că acest termen va fi substanțial redus. Este vorba despre o fântână muzicală de aproximativ 80 de m.p., cu 25 de jeturi de apă, a căror înălțime poate fi reglată până la 2,5 metri, fiecare jet fiind prevăzut cu lumini. Înălțimea jetului de apă, intensitatea și culoarea luminii pot fi reglate în funcție de ritmul muzicii. Fântâna va fi la nivelu solului și va fi acoperită cu plăci de granit de 5 centimetri grosime”, a declarat Raul Negoiță, directorul Direcției Tehnice.  

Lucrările la fântâna arteziană sunt realizate de firma clujeană Aqua Design, valoarea fiind de 280.000 de lei fără TVA.

Etapa a doua a reabilitării - care cuprinde restul spațiului pietonalei, până la fântâna „de la „Ursu’ ” (în lungime de 310 metri) va continua același concept, de creare de spații verzi, de zone de petrecere a timpului liber, de accesibilizare a întregii zone. Se vor realiza rampe pentru persoane cu dizabilități cu pante potrivit normativelor în vigoare, care vor permite accesul de la strada Tâmpei până la parcul Ursu’, pe absolut tot pietonalul, de la un capăt la altul.

Se vor amenaja peste 2.300 de metri pătrați de spații verzi, vor fi plantați 96 de arbori de mari dimensiuni și arbuști. Va fi amplasat mobilier de mari dimensiuni din lemn exotic (mobilier tip decking) și va fi amenajată o altă fântână arteziană la nivel cu solul, de aproximativ 75 mp, în celălalt capăt al pietonalului, similară celei la care se lucrează astăzi. Totodată sunt prevăzute și două zone speciale: o piațetă pentru expoziții, unde elevii liceului de artă să își poată expune lucrările, și o zonă cu mese pentru jocuri de societate (șah, table etc.) .

Proiectul de reabilitare a pietonalei a fost realizat de arhitectul Lucian Păltănea și peisagistul Christian Voinescu. Cei doi au plecat de la concluziile studiului sociologic efectuat în cartier și de la idei noi, contemporane, în ceea ce privește funcționalitatea spațiilor publice.