28
Joi, Mar

sursa foto: digi24.ro

Eveniment

Coordonatorii unei scheme globale de finanţare a vaccinurilor destinate Covid-19 analizează o gamă largă de preţuri pentru acestea, iar ţinta maximă de preţ este de 40 de dolari, a declarat luni unul dintre co-directorii proiectului, transmite Reuters.

Seth Berkley, director general al alianţei pentru vaccinuri GAVI, care coordonează în colaborare cu alte persoane facilitatea COVAX destinată asigurării unui acces echitabil la vaccinurile pentru Covid-19, a declarat că facilitatea nu are o ţintă specifică de preţ şi că va încerca să negocieze preţuri pentru ţările bogate şi cele mai sărace, informează News.ro.

Berkley a respins comentariile unor surse din Uniunea Europană, de săptămâna trecută, care au afirmat că facilitatea are ca ţintă un preţ de 40 de dolari pentru vaccinurile destinate  Covid-19 pentru ţările bogate.

Sursele din U.E. au spus că Uniunea va dori să asigure acorduri mai ieftine în afara schemei COVAX.

”A existat o gamă largă de cifre, iar ei (sursele UE) au scos în evidenţă cifra cea mai mare”, a afirmat  Berkley într-un interviu. Acesta a spus că într-o prezentare pentru oficiali UE, reprezentanţii COVAX au oferit ”o gamă de preţuri diferite”.

”Iar cifra respectivă (40) a fost preţul maxim din gama respectivă, pentru ţările cu venituri mari, şi nu un preţ stabilit”, a spus Berkley.

COVAX este condus de GAVI, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Coaliţia CEPI pentru Inovaţii în Vederea Pregătirii pentru Epidemii şi are rolul să garanteze accesul rapid şi echitabil la nivel global al vaccinurilor pentru Covid-19, de îndată ce vor fi dezvoltate.

Obiectivul acesteia este să asigure aprovizionarea cu şi livrarea a 2 miliarde de doze ţărilor care se vor înscrie până la sfârşitul lui 2021. GAVI aa anunţat la începutul acestei luni că peste 75 de ţări şiau exprimat interesul să se înscrie în COVAX.

Berkley a spus că procesul de testare este atât de incipient pentru majoritatea vaccinurilor încât este prea devreme de ştiut care va fi preţul final.

”Adevărul este că nimeni nu are o idee care va fi preţul, pentru că nu ştim care (posibilul vaccin COVID) va funcţiona”, a spus el.

El a spus că întrebările despre ce tehnologie ar putea fi cea mai eficientă, dacă vaccinurile vor fi într-o singură doză sau în doză dublă, sau care ar putea fi randamentele echipamentelor de producţie nu au au încă un răspuns şi toate vor influenţa eventualele preţuri ale vaccinului.

COVAX a început să facă estimări bazate pe ceea ce se ştie, dar nu există preţuri ferme, a adăugat Berkley, potrivit căruia provocarea este să încerci să obţii un cost.

”Oricine vă spune că ştie că nu este sincer”, a spus acesta.

Berkley, care prin alianţa GAVI negociază cu producătorii pentru a  cumpăra vaccinuri engros pentru utilizare în ţările sărace, a explicat că producătorii de medicamente folosesc frecvent o abordare a preţurilor pe niveluri, în care ţările mai sărace plătesc un preţ, ţările cu venituri medii un preţ mai mare, iar ţările bogate plătesc cel mai mare preţ.

El a spus că nu este clar ce vor propune producătorii de posibile vaccinuri pentru Covid-19, dar încearcă să prezinte estimări ale costurilor pe baza a ceea ce ştiu până acum.

”Veţi avea o serie de preţuri diferite, în funcţie de care (vaccinuri candidate) vor reuşi. Sincer, este probabil că vom avea preţuri mai mici, având în vedere volumele mari pe care încercăm să le accesăm aici."
Berkley a spus că COVAX şi alte câteva entităţi includ, de asemenea, o ”primă de viteză” în costul vaccinurilor COVID-19, care încurajează companiile să facă milioane de doze pe riscul propriu, chiar înainte să ştie dacă vaccinul lor candidat funcţionează.

”Considerăm că această primă este de 15% sau 20% din costul viitor”, a spus el.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: