28
Joi, Mar

sursă foto: eliberare.com

Eveniment

Online dating este un fenomen ce a devenit popular mai ales printre adolescenți, în special datorită posibilității ascunderii identității și discuțiilor libere fără prejudecăți. 

“Întâlnirile pe platforme virtuale oferă o oarecare protecție fizică a participanților, datorită aparentei distanțări intre aceștia, insă pot apărea pericole de natură emoțională, psihologică și uneori chiar infracțională. Riscul se amplifică  atunci când se dorește transferul “relației”  din mediul online în cel real. 

Mulți agresori își găsesc victimele online, datorită ușurinței de abordare si posibilității de a-și ascunde identitatea. Deși nu este o regulă generală, adesea se întamplă ca o întâlnire cu o astfel de cunoștință să se transformre intr-o experiență negativă, în special in rândul adolescentelor ce se confrunta cu violență verbală sau fizică, agresiune, șantaj etc. 

Poliția Brașov vă recomandă să fiți precauți în ceea ce privește întâlnirile cu persoane cunoscute doar în mediul online (online dating), și să aveți în vedere următoarele sfaturi ce vă pot feri de victimizare:

Selectați cu mare atenţie persoanele pe care le adăugați în lista de contacte.

- Recomandat este să aveți în lista de prieteni pe platformele de socializare  persoane pe care le cunoaşteţi personal, diminuând astfel considerabil posibilitatea ca un necunoscut să aibă acces la postările dumneavoastră.

Nu postați informaţii personale în profilul vizibil tuturor (public).

- Informaţii personale precum : unitatea de învățământ frecventată, locul de muncă, adresa unde locuiți, numărul tău de telefon sau fotografiile/video-urile pot fi folosite pentru a  hărţui/șantaja.

- Mai mult, informaţiile despre problemele cu care vă confruntați (dificultăți financiare,  neînţelegeri în familie ) sau chiar hobby-urile împărtășite online pot fi folosite de diverși necunoscuți cu intenții infracționale  în scopul de  a câştiga încrederea şi de a manipula.

Evitați să trimiteți poze provocatoare prin intermediul internetului !

- Orice fel de imagini cu conținut provocator, odată trimise în mediul virtual (pe rețele de socializare, pe wattsup etc) pot fi folosite oricând pentru a şantaja, ameninţa sau hărţui. Este foarte uşor să trimiteți poze/videouri prin intermediul internetului şi aproape imposibil să le ştergeți ulterior de pe toate site-urile în care au fost distribuite !

Nu mergeți niciodată singur/singură la o întâlnire cu o persoană cunoscută online !

- Indiferent cât de sigură pare relația construită online cu persoana pe care doriți să o întâlniți, realitatea poate fi diferită, de aceea este important să fiți precauți. Rugați un adult de încredere  să vă însoțească (părinte, coleg, prieten)  atunci când hotărâți să dați curs unei astfel de invitații, care este de preferat să se desfășoare într-un spațiu public (se vor evita întâlnirile în locații private, unde nu are acces publicul).

În oricare dintre situații, dacă sunteți amenințați/hărțuiți/șantajați de persoane cunoscute online ( pe care le-ați cunoscut sau nu în realitate ) apelați 112 și sesizați cele întâmplate!”, se arată într-un comunicat trimis de I.P.J. Brașov.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: