19
Vin, Apr

sursă foto: Primăria Brașov

Eveniment

Mașina abandonată și mutată de ici-colo nu te scapă de ridicare.

Primăria Brașov, împreună cu Poliția Locală și firma cu care municipalitatea are contract continuă activitatea ridicării vehiculelor abandonate pe domeniul public. Astăzi (joi, 28 mai) au fost ridicate încă 7 autovehicule abandonate pe domeniul public, după ce ieri acțiunea a vizat alte trei vehicule. Mâine se vor adăuga alte patru, iar activitatea de depistare a acestor vehicule și înlăturare a lor de pe domeniul public se desfășoară continuu.

Procedura ridicării autovehiculelor abandonate pe domeniul public este plină de formalități și etape obligatorii care trebuie parcurse, pornind de la sesizarea cetățenilor sau inspectorilor de teren privind existența acestor vehicule, identificarea mașinilor, identificarea proprietarului, notificarea acestuia în mai multe rânduri pentru a-și recupera singur mașina și, în cele din urmă, emiterea unei dispoziții de primar în baza căreia se face ridicarea autovehiculului și depozitarea lui într-un spațiu special amenajat, de unde, în cele din urmă, dacă vehiculul nu este recuperat de proprietar, acesta ajunge la fier vechi.

De la începutul anului 2020 au fost ridicate 210 astfel de autovehicule, dintre care 37 au fost ridicate de Primăria Municipiului Brașov, și 173 de proprietari, la somarea Poliției Locale și a Primăriei Brașov. Avem și cazuri în care proprietarii mută mașina dintr-un loc în altul, pe aceeași stradă sau chiar în cartiere diferite ale Brașovului. Această acțiune nu este de succes pentru ei, pentru că ele sunt identificate din nou de colegii care patrulează în zonă, iar Conform legii 421/2002, odată emisă dispoziția de primar prin care se dispune ridicarea , autovehiculul va fi ridicat indiferent unde este acesta găsit. Dacă dispoziția este emisă și mașina este ridicată de către Primărie și dusă și depozitată, proprietarul își mai poate recupera vehiculul cu condiția să plătească cheltuielile de ridicare, expertizare, transport, depozitare și pază, cheltuieli care ajung la aproximativ 840 de lei. Condiția este însă ca acesta să nu o depoziteze din nou pe domeniul public, ci fie să o valorifice, fie să o depoziteze pe o proprietate privată“, a declarat Ionuț Alexandru Budihoi, reprezentant al Biroului petiții-intervenții din cadrul Poliției Locale Brașov, responsabil cu identificarea și ridicarea autovehiculelor abandonate pe domeniul public al Municipiului Brașov.

Potrivit reprezentantului Poliției Locale, doar în rare cazuri proprietarii care sunt identificați și rămân fără mașini protestează în momentul ridicării. „Situații deosebite sau probleme mari nu sunt pe această linie de muncă, sunt doar câteva cazuri în care proprietarii se atașează de mașini și în momentul în care mergem la ridicări, foarte rar, se ajunge la situații mai tensionate. Problemele de acest fel reprezintă sub 5% din numărul autovehiculelor ridicate, adică dintre cele 210 ridicate anul acesta, am avut probleme cu vreo șase proprietari. Pe această cale, țin să mulțumesc cetățenilor cu care colaborăm, pentru că sunt cooperanți, înțelegători, iar procentul problemelor este foarte mic“, a mai spus reprezentantul Poliției Locale.

În cursul anului 2020, reprezentanții Primăriei și ai Poliției Locale au identificat 614 autovehicule ca fiind abandonate sau fără stăpân. În lucru sunt aproximativ 70 de dosare, iar în momentul de față 23 dintre ele sunt trimise de Poliția Locală Primăriei, pentru finalizarea procedurii de ridicare.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: