19
Vin, Apr

sursă foto: Consiliul Județean Brașov

Eveniment

Modernizarea și reabilitarea drumului judeţean DJ 104 L Bunești – Viscri – Dacia, în lungime de 15,06 km, se apropie de sfârşit.

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a verificat ieri stadiul proiectului şi s-a deplasat împreună cu primarul din Buneşti la podul aflat în execuţie în localitatea Buneşti, a cărui dare în folosinţă este programată pentru luna iulie 2020.

În acest moment, proiectul de modernizare şi reabilitare a DJ 104 L a ajuns într-o fază foarte avansată. S-au efectuat lucrări de lărgire a porţiunii carosabile, reparaţii la terasamente şi podeţe, consolidări şi ziduri de sprijin, iar partea carosabilă a fost refăcută în cea mai mare parte. Pornind din satul Dacia, drumul este terminat până la limita cu intravilanul satului Viscri. Aici, pe o lungime de 760 de metri, lucrările sunt sistate momentan, urmând să fie reautorizate în conformitate cu soluţia impusă de avizul Direcţiei pentru Cultură a judeţului Braşov, care prevede pavarea cu piatră cubică.

Din Viscri, drumul este gata până în jurul kilometrului 13, unde există o alunecare de teren pentru care este în curs achiziţia execuţiei lucrării. Mai departe, drumul este finalizat până în Buneşti, la kilometrul 14+730 metri, unde este amplasat podul menţionat anterior.

Sunt toate premisele ca până la sfârşitul acestui an toate lucrările prevăzute în proiect să fie terminate. Acest proiect, în valoare de peste 24,4 milioane de lei, a fost finanţat iniţial în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală şi apoi am reuşit să-l continuăm pe Programul Operaţional Regional 2014-2020. Sunt mulţumit de modul cum se lucrează pe şantierele deschise în întreg judeţul şi am certitudinea că odată cu terminarea lor vom avea o infrastructură care să satisfacă nevoile comunităţii judeţului Braşov”, a menţionat preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea.

O altă lucrare inspectată ieri, de preşedintele CJ Braşov a fost construcţia noului pod peste râul Olt, care face legătura între localităţile Comăna de Jos şi Crihalma. Şi aici lucrurile se apropie de sfârşit. Demersurile privind construcţia podului au fost iniţiate de autoritatea judeţeană după dezastrul provocat de inundaţiile din vara anului 2018. Ulterior, graţie eforturilor conducerii CJ Braşov, lucrările au fost preluate şi finanţate de Compania Naţională de Investiţii. În momentul de faţă mai sunt de instalat câteva elemente metalice şi de făcut mici retuşuri, după care podul va intra în teste. În 20 iunie este programată recepţia finală şi apoi circulaţia pe pod va fi oficial deschisă.

Construirea acestui pod a fost unul dintre primele proiecte pe care le-am demarat în actualul mandat. În lista de investiţii a CJ Braşov pe anul 2017 am inclus realizarea proiectului ethnic pentru un nou pod la Crihalma, în condiţiile în care aici exista un pod de lemn care punea în pericol viaţa cetăţenilor şi care, în 2018, a fost luat de ape. Ulterior, prin demersurile pe care le-am făcut la Compania Naţională de Investiţii, am reuşit să aprobăm indicatorii tehnico-economici pentru această investiţie. În cursul anului 2019 s-au realizat lucrările, iar în aproximativ o lună îl vom inaugura. Deja am discutat atât la Ministerul Dezvoltării, cât şi la Compania Naţională de Investiţii, astfel încât să reuşim să deschidem circulaţia pe pod cât se poate de repede. Să nu uităm că în lipsa podului, locuitorii satului Crihalma au fost şi încă sunt nevoiţi să ocolească 37 de kilometri pentru a ajunge în centrul de comună, în loc să parcurgă doar doi kilometri, aşa cum se va întâmpla după darea în folosinţă a construcţiei”, a explicat preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea.

Acesta este primul pod peste Olt care se construieşte în judeţul Braşov, în ultima jumătate de secol, iar valoarea totală a lucrărilor ajunge la aproximativ 4 milioane de euro.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: