28
Joi, Mar

sursa foto: stiripesurse.ro

Eveniment

UPDATE

Moțiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, a trecut.

Senatorii au votat 65 „pentru, iar 25 „împotriva”. Strict juridic, adoptarea unei moțiuni simple nu obligă executivul să ia vreo decizie - este doar un vot de blam dat de Senat la adresa ministrului și activității acestuia. Premierul poate decide propunerea revocării sale din funcție, dar poate la fel de bine să îi ceară să își continue activitatea.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Senatorii au început dezbaterea moţiunii simple intitulată „Democraţia românească în derivă. Cu Vela ruptă, în timp de pandemie”, depusă de parlamentarii social-democraţi împotriva ministrului de Interne, Marcel Vela.

La ședința de plen a Senatului sunt prezenți 71 de senatori. Textul moțiunii este citit de senatorul PSD Radu Oprea, potrivit Mediafax.

Semnatarii moţiunii solicită demisia ministrului de Interne, susţinând că prin ordonanţele militare emise a fost luat „un lung şir de decizii contradictorii” şi au fost impuse o serie de interdicţii pe care, ulterior, le-a anulat.

Social-democraţii mai susţin că datele despre pandemie au fost „falsificate”.

”Acest grup (de Comunicare Strategică - n.r.), aflat sub autoritatea ministrului Marcel Vela, falsifică în mod deliberat realitatea prin omisiunea unor informații neesențiale ”, se arată în moțiune.

Senatorii PSD apreciază că numele ministrului Marcel Vela este cvasi-sinomin cu „haosul” și că acesta a făcut din amenzi „o taxă mascată pe coronavirus”.

Potrivit acestora, structurile coordonate de Marcel Vela „nu au pregătit ţara pentru pandemie, pentru că au minimalizat riscul de pandemie în pofida avertizărilor OMS (...), nu s-au ocupat de achiziţionarea echipamentelor de protecţie pentru personalul medical şi nu au achiziţionat la timp teste şi aparatura de testare pentru noul coronavirus”.

O altă acuză adusă ministrului Vela şi Guvernului PNL este depunerea cu întârziere a proiectului de lege pentru reglementarea stării de alertă, „întârziere care a determinat trei zile de vid legislativ”.

”Drepturile fundamentale ale cetățenilor români au fost prea puternic lovite de regrelemntările prost făcute, de amenzile nelegale și de excesele autoritare ale ministrului ”Top Gun”. (...) Ministrul Vela trebuie să plece”, se mai arată în document. 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: