19
Vin, Apr

sursa foto: mediafax.ro

Eveniment

Noul procuror general, Gabriela Scutea, a venit luni la serviciu, în prima zi de la preluarea mandatului, însoțită de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, ea afirmând, legat de faptul că o asociație de magistrați contestă în instanță numirea sa, că este pregătită pentru orice.

Noul procuror general al României, Gabriela Scutea, a început luni prima zi de muncă la Parchet. Scutea a precizat, după ce o asociaţie de magistraţi a anunţat că va contesta în instanţă numirea sa, că este pregătită pentru orice.

„În eventualitatea - trebuie să le privim deschis pe toate - că decretul preşedintelui României ar putea fi anulat, sunt pregătită să încerc o nouă viziune de candidatură, pentru că obiectivul meu a fost ca, după atâta experienţă, să vin să contribui la consolidarea Ministerului Public”, a afirmat, luni dimineața, Gabriela Scutea.

Gabriela Scutea a venit însoţită de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

„E un obicei care s-a instalat cu ceva timp în urmă, ministrul Justiţiei a însoţit procurorii generali la instalare. Absenţa mea ar fi fost un semnal greşit înţeles. Sunt aici pentru că urmez o cutumă, dar şi pentru că eu consider că e un moment important”, a spus Cătălin Predoiu.

Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a semnat numirea Gabrielei Scutea în funcţia de procuror general.

Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie” a anunţat că va contesta în instanţă decretele de numire ale procurorilor şefi. Procurorii din cadrul acestei asociaţii consideră că, prin numirea celor trei la conducerea Parchetului General, DIICOT respectiv DNA s-au ignorat recomandările Comisiei Europene, GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia.

Recomandărilor experţilor internaţionali spuneau că, în procedura de numire, trebuie să se ţină cont de avizele Consiliului Superior al Magistraturii, singurul garant al independenţei justiţiei. Astfel, în anul 2019, reprezentanţii Comisiei Europene au scris în raportul MCV că trebuie să fie respectate avizele negative ale Consiliului Superior al Magistraturii în cazul numirii sau revocării din funcţie a procurorilor care ocupă funcţii de conducere.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: