28
Joi, Mar

sursa foto: ARHIVĂ

Eveniment

Biserica Ortodoxă îi pomeneşte sâmbătă, 22 februarie 2020, pe cei adormiți și, astfel, marchează „Moșii de Iarnă”.

De la căpătâiul celor adormiţi nu trebuie să lipsească Sfânta Cruce, candela și florile proaspete. Vasele cu tămâie şi lumânările reprezintă, la rândul lor, ofrande prin care sunt cinstiți cei plecaţi la viaţa veşnică.

În tradiţia populară există credinţa că, în această zi, sufletele morţilor coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită. Cei decedaţi se spune că se hrănesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca măcar un singur fel de mâncare să fie fierbinte. Se pot da de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci și fructe.

În Transilvania se păstrează obiceiul ca pachetele duse la biserică să conţină, pe lângă vinul şi coliva obligatorii, bucatele preferate de cei pentru care se face pomana, plus o prăjitură cu specific local, mai exact un chec cu mere.

Se mănâncă și se dă de pomană piftie, potrivit unei vechi tradiții care se mai păstrează în unele zone ale țării. Din acest motiv, sărbătoarea se mai numește și „Moșii de piftii".

De asemenea, se obișnuiește ca în această zi să nu se lucreze. Toate femeile care nu țin cont de acest avertisment sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomana dată. Mai mult, această zi trebuie respectată cu sfințenie pentru a te feri de nebunie.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: