20
Sâm, Apr

sursa foto: capital.ro

Eveniment

Cărţile de identitate ale românilor vor fi schimbate, acestea vor arăta precum un card bancar şi vor include un cip!

Actul electronic de identitate se va elibera de anul viitor obligatoriu la vârsta de 12 ani şi chiar înainte, opţional, la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali, prevede un proiect de Ordonanţă de Guvern care vizează alinierea actelor de identitate româneşti la standardele de la nivelul Uniunii Europene. Proiectul a fost pus în dezbatere publică de oficialii Ministerului Afacerilor Interne. Noile acte de identitate urmează să beneficieze de elemente de securitate sporită. De asemenea, noile buletine le vor permite cetăţenilor să accese servicii ale administraţiei publice fără să se mai prezenta la ghişee. Totodată, ele vor avea şi funcţionalitatea de carduri de sănătate.

Noua carte de identitate va avea mărimea unui card bancar şi va ţine și locul cardului de sănătate. Mai exact, va avea o cheie criptografică prin intermediul căreia va fi posibilă logarea persoanelor în sistemul de sănătate. Buletinul cu cip va include o imagine facială şi două amprente.

În anul 2021 va fi obligatoriu ca toate persoanele să aibă carte de indentitate de la vârsta de 12 ani, iar dacă părinţii vor solicita vor putea obţine mult mai repede acest act.

Belgia şi Germania au astfel de cărți de identitate, cu elemente de securitate.

„Termenul prevăzut de regulamentul 1857/2019 este 3 august 2021. Pentru a putea emite cartea electronică de identitate, la nivelul structurii pe care o conduc este nevoie să existe nişte dezvoltări ale sistemului informatic.", a explicat Cătălin Giulescu, şeful Direcţiei pentru Evidenţa Populaţiei, citat de rtv.net.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: