30
Mie, Nov

sursa foto: Ziarul Ceahlaul

Eveniment

     Fosta şefă a Ambulanţei din Braşov, Mărioara Văitiș, şi actuala directoare medicală, Magdalena Piroșka, au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal după o anchetă jurnalistică realizată de MIX2. Cele două doctoriţe sunt acuzate de ucidere din culpă după ce o femeie de 44 de ani a murit cu zile. Maşina care ar fi putut să o salveze a ajuns prea târziu.

     Scandalul ,,AMBULANŢA,, a pornit, în 2011, după ce MIX 2 a dat publicităţii copia unui document afişat în interiorul Salvării de stat din Braşov. În acel act se cereau minimum 7 curse medicale pe zi, pentru o societate privată de Ambulanţă din oraş. Asta prin intermediul dispecerilor Salvării de stat. Documentul purta antetul şi ştampila instituţiei, dar şi semnătura directorului medical, doctor Magdalena Piroşka. Paradoxal, medicul a negat la acea vreme. Şi reprezentantul din acte al Ambulanţei private a respins orice acuzaţie. Pentru aflarea adevărului, s-a deschis o anchetă la Parchetul Tribunalului Brașov sub acuzaţia de abuz în serviciu. S-au ridicat sute de documente şi s-au audiat zeci de persoane. Apoi, Ambulanţa din Braşov a fost implicată într-un nou scandal. Motivul l-a reprezentat modul în care s-a acţionat în urma unui apel primit la numărul de urgenţă 122, care anunţa că o femeie de 44 de ani este inconştientă în holul unui hotel din Poiana Braşov. Legătura a fost transferată în dispeceratul Ambulanţei de stat. Ştiind că nu are salvări disponibile, angajatul care a purtat discuţia a decis să trimită o ambulanţă privată. Maşina a plecat spre Poiana Braşov, unde se afla femeia de 44 de ani. Văzând că echipajul medical nu ajunge, s-ar fi revenit cu un alt apel, prin 112. În cele din urmă, la faţa locului a ajuns o maşină de la SMURD. Pacienta a fost preluată şi transportată la o unitate medicală din Braşov. Potrivit procurorilor, era însă, prea târziu. Cu toate eforturile medicilor, femeia a murit. Tot scandalul a pornit de la faptul că nu a fost solicitat sprijin, mai întâi, serviciul SMURD ci unei ambulanţe private, în condiţiile în care la Salvarea de stat nu erau maşini disponibile. La nivel naţional este încheiat un protocol de colaborare clar între staţiile de Ambulanţă şi SMURD. Abia apoi intră în discuţie instituţiile private.

     După mai bine de 3 ani, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal au decis să trimită dosarul la instanţă. Au fost trimise în judecată, sub acuzaţia de ucidere din culpă, fosta directoare a Ambulanţei din Braşov, doctor Mărioara Văitiş, şi actuala directoare medicală a instituţiei, doctor Magdalena Piroșka. Cu privire la celelalte persoane sau instituţii anchetate în acest dosar, procurorii au dispus clasare.

     Acum, fosta şefă a Ambulanţei din Braşov şi actuala directoare medicală își așteptă sentințele. Instanța care a judecat cazul a stabilit că se va pronunța pe 29 noiembrie. Până în momentul în care vor exista sentințe definitive, cele două doctorițe beneficiază de prezumția de nevinovăție.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: