31
Dum, Mai

Eveniment

Având în vedere existența suspiciunilor privind calitatea unor produse comercializate pe piața Uniunii Europene, respectiv a existenței unor diferențe între produse prezentate ca fiind identice, comisarii din cadrul Autoritîții Naționale pentru Protecția Consumatorilor au desfășurat acțiuni de verificare în vederea comparării parametrilor declarați prin etichetare în cazul produselor comercializate în România și în celelalte state membre ale Uniunii Europene.

În acest sens, din cele 128 de produse supuse verificărilor în statele membre ale Uniunii Europene, în cadrul studiului elaborat la nivel european, în România au fost găsite corespondențe pentru un număr de 79. Din cele 79 de produse verificate s-au constatat diferențe la un număr de 18 (22,78%) la care s-au constatat:

- diferențe privind compoziția ( absența unor ingrediente, prezența altor ingrediente/aditivi)

- diferențe privind proporțiile anumitor ingrediente

- diferențe privind parametrii rezultați din declarația nutriţională

Dintre acestea exemplificăm:

1.  Freeway  -      Orangeade

In cazul produsului comercializat in Romania şi Bulgaria procentul de suc de portocale obtinut din concentrat este de 3%, fata de tari precum: Italia 20%, Franţa 10%, Olanda 8%, Spania 8%.

2.  Milka   - Whole Hazelnuts

Produsul din România prezintă proporţia de alune de 17% în timp ce în Germania proporţia de alune este de 20% şi Franţa proporţia de alune este de 22%.

3. Dr. Oetker Pudding Powder Chocolate ( praf de budinca cu gust de ciocolata, produs in Romania de SC Dr Oetker Ro srl, Curtea de Arges).

Din compararea valorilor inscrise in Declaratia nutritionala pentru acesta ,a rezultat ca in cazul produsului comercializat pe piata din Romania  si Bulgaria: procentul de grasimi totale este de 3,1% si de acizi grasi saturati este de 1,9% fiind valorile cele mai mari din grupa de tari analizata; in cazul unor tari precum Germania şi Olanda unde produsul prezenta conţinutul de grăsimi de 1,5% si de acizi graşi saturaţi de 0,9%, iar în Italia produsul prezenta conţinutul de grăsimi de 1,7% , iar cel de acizi graşi saturaţi de 1,1%.

4. Danone – Activia Nature (producător SC Danone PDPA srl, Bucuresti)

În raport cu celelalte țări nominalizate în listă, se constată că procentul de Calciu exprimat în % din Valoare Nutriţională de Referinţă a produsului aflat pe piața națională este de 121 %, fata de 168% în Finlanda şi 148% în Polonia.

În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr.432/2012 calciul contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului osos, este necesar pentru menţinerea sănătăţii dinţilor şi contribuie la funcţionarea normală a sistemului muscular.

Produsul aflat la vânzare pe piața din România are un conținut de proteine de 3,5% si 3,6% în Bulgaria, față de țări precum Malta 3,9%, Germania şi Finlanda 4,9%.

5. IGLO – 15 Fish Finger (produs congelat, preambalat, reprezentat de batoane de file de peste marin de Alaska, dezosat, pane, preprajit, producator Frozen Fish International Gmbh Germania).

Produsul comercializat pe piața din România are declarat pe ambalaj un procent mai mic de file de peste, respectiv 58%, fata de Germania şi Olanda unde procentul de peste declarat este de 65%.

In acelaşi timp, la produsul comercializat în România apa figurează în lista ingredientelor pe poziţia a 3-a în timp ce în Germania nu este menţionată apa, iar în Olanda apa figurează pe poziţia a 4-a. ( ingredientele se indică în proporţia descrescătoare a ponderii în momentul introducerii în fabricaţie)

6-7.    Kinder      - Pingui

Produsul din România şi Bulgaria prezintă conţinutul de lapte de 21% faţă de 24% în   cazul produsului comercializat în Germania, Danemarca, Franţa Olanda şi Finlanda.

Produsul comercializat în România şi Bulgaria prezintă conţinutul de proteine de 5,3% faţă de acelaşi produs comercializat  în Germania şi Finlanda care prezintă conţinutul de proteine de 7%.

Produsul comercializat în Germania şi Finlanda prezintă un conţinut de proteine mai mare cu 32% faţă de produsul comercializat în România şi Bulgaria, produs care si prin denumire este adresat copiilor.

8. Knorr Bază pentru mâncăruri Cub de pasare.

Produsul din România prezintă un conţinut de extract de carne de pasăre de 0,1% în timp ce acelaşi produs comercializat în Franţa Danemarca şi Cipru prezintă în compoziţie 1% carne de pasăre

Produsul din România conţine 2% grăsime de pasăre în timp de acelaşi produs comercializat în Danemarca şi Malta prezintă 3% grăsime de pasăre.

9.    The Coca- Cola Company    Fanta – Orange

Produsul de pe piata din Romania prezinta un continut redus de suc din concentrat de portocale respectiv de 5%, fata de Italia 12%, Franţa 10% şi Spania  8%.

Romania este singura tara din lista in care sucul de portocale din concentrat este nominalizat al patrulea in lista de ingrediente (in ordinea descrescatoare a ponderii acestora in produsul finit).

10. Nestle - Nestea Lemon

Produsul comercializat in Romania prezintă altă reţetă, in lista ingredientelor figurând 0,08% extract de ceai şi utilizează zahăr si fructoza, produsul din Spania  prezentând 0,1% extract de ceai şi utilizează zahăr.

11. Nestle -Nescafe 3 în1 ( Original)

Produsul din România prezintă proporţia de cafea instant de 14,5%  faţă de 10% în Franţa, 9% în Olanda şi 7,9% în Germania şi Spania

12.  D’arbo    -     gem de căpşuni

Produsul din România prezintă valoarea cea mai mica in ceea ce priveste continutul de glucide, respectiv de zaharuri de 37%, fata de 55 % in Germania şi Finlanda, se precizează într-un comunicat de presă al C.R.P.C. Brașov.