28
Joi, Mar

Eveniment

Reacție a ministrului Sănătății, Sorina Pintea, după dezvăluirile făcute de managerul interimar al Spitalului de Neurologie și Psihiatrie din Brașov, doctorul Florin-Nicușor Bîgiu.

Acesta a declarat că zeci de pacienți fără discernământ de la secția din Vulcan a unității medicale ar fi fost folosiți într-un studiu de testare a unor medicamente, deși sunt persoane vulnerabile. Imediat, doctorul Bîgiu a cerut constituirea unei comisii care să facă verificări.

,,Cu comisia de analiză a studiilor clinice am ajuns într-un impas, întrucât ni se blochează accesul la lista pacienţilor incluşi în studii şi la acordul lor informat. Este un punct în care o comisie de analiză numită de spital îşi depăşeşte competenţele şi voi sesiza organele abilitate să cerceteze dacă s-au făcut sau nu studii clinice farmaceutice pe pacienţi vulnerabili din instituţiile de psihiatrie care aparţin de spitalul acesta. Sunt 20-30 de pacienți", a spus managerul interimar al Spitalului de Neurologie și Psihiatrie din Brașov, Nicușor-Florin Bîgiu.

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, s-a declarat surprinsă de afirmaţia făcută de managerul interimar al Spitalului de Neurologie și Psihiatrie din Brașov.

,,Nu stiu şi mă surprinde că managerul declară asta. Când un studiu clinic e autorizat şi se desfăşoară în spital, el nu se desfăşoară fără acordul conducerii. Există contracte standard, studiile sunt autorizate de Agenția Națională a Medicamentului. Nu ştiu despre ce e vorba, dar mă surprinde că îşi pune el întrebări. (…) E treaba managementului să verifice ce se întâmplă într-un spital, iar un studiu clinic presupune mai multe aspecte, inclusiv consimţăminte. Sunt reguli foarte clare. Dacă nu sunt respectate, compania care face studiul nu îl poate utiliza. De aceea sunt surprinsă. Nu prea cred", a spus Sorina Pintea, citată de romaniatv.net.

Potrivit unor surse medicale, studiile clinic s-ar fi făcut în perioada în care Spitalul de Neurologie și Psihiatrie din Brașov era condus de un alt manager! Detalii cu privire la medicul care a coordonat activitatea în spitalul din Brașov în ceea ce privește studiile clinice, dar și despre conducerea de la acea vreme a unității medicale aflați din următoarele jurnale Brașov TV.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: