29
Vin, Mar

sursa foto: bursa.ro

Eveniment

Sindicalişti din industria de apărare vor protesta, astăzi, în Piaţa Victoriei.

 

Ei le cer guvernanților să respecte înţelegerea încheiată în luna iulie de Executiv, asociaţiile patronale şi federaţiile sindicatelor din domeniu, dar şi rezolvarea unor probleme legate de salarizare.

Potrivit președintelui ,,Cartel Alfa” Brașov, Fănică Gabor, la protest participă și angajați de la societatea comercială UM TOHAN și de la fabrica de pulberi din Făgăraș.

Potrivit reprezentanților ,,Cartel Alfa”, protestele organizate de sindicatele din industria de apărare vor avea loc miercuri şi joi, de la ora 11.00, în Piaţa Victoriei.

"Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa este alături de membrii săi şi le susţine revendicările justificate. Reamintim guvernului că dialogul social reprezintă un mecanism esenţial în fundamentarea de politici publice la nivel european şi presupune nu doar discuţii şi angajamente lipsite de consecinţe, ci şi asumarea şi aplicarea rezultatului consensualizat", au arătat reprezentanţii Cartel Alfa.

Principalele revendicări se referă la nerespectarea punerii în aplicare a acordului şi a memorandumului între Guvern, asociaţiile patronale şi federaţiile sindicatelor din industria de apărare, conform înţelegerilor din 17 iulie, în discuţiile purtate la Palatul Victoria în prezenţa premierului Vasilica-Viorica Dăncilă.

De asemenea, între revendicări se află modificarea definiţiei "industrie de apărare" în "industrie strategică de interes naţional", constituirea Consiliului pentru coordonarea industriei de apărare, în conformitate cu HG 637/2017, aprobarea în regim de urgenţă a BVC-urilor pe 2019.

Sindicaliştii susţin că industria de apărare trebuie să devină furnizorul principal pentru toate instituţiile cu caracter militar, securitate şi ordine publică, de arme, muniţie şi tehnică militară. Minim 30% din achiziţii să se realizeze în industria de apărare românească sau prin compensare conform legii offset-lui.

"În regim de urgenţă rezolvarea salarizării conform procedurilor pentru constructori sau I.T.-işti. Emiterea unui act normativ care să scutească pe o perioada de 10 ani salariaţii din cadrul operatorilor economici din industria naţională de apărare de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute de legea 227/2015 privind codul fiscal", mai cer sindicaliştii, care vorbesc şi de suplimentarea fondurilor necesare pe nucleu pe 2019 la nivelul promisiunii miniştrilor Orlando Teodorovici şi Nicolae Bădălău (32 mil lei), potrivit news.ro.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: