28
Joi, Mar

sursa foto: ARHIVĂ

Eveniment

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat că între modificările propuse la legislaţia penală pentru a fi adoptate prin OUG este şi o prevedere potrivit căreia cererea procurorului pentru încuviinţarea percheziţiei domiciliare se soluţionează de îndată, nu în 24 de ore.

De asemenea, percheziţia în caz de flagrant sau salvarea vieţii se poate face la orice oră. Ministerul Justiţiei propune, în acelaşi timp, înăsprirea pedepselor pentru lipsire de libertate în mod ilegal şi incriminarea separată a răpirii, care presupune violenţa asupra victimei. "Astfel, se propune incriminarea în mod distinct a răpirii ca variantă agravantă a faptei de lipsire de libertate în mod ilegal, cu o pedepsă sporită de la doi la opt ani. (...) De asemenea, propunem înăsprirea tuturor pedepselor în situaţia lipsirii de libertate, pentru variantele agravante ale acţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, practic majorând pedepsele pentru acţiunea de lipsire de libertate, respectiv răpire, se poate ajunge acum inclusiv la aplicarea pedepsei detenţiunii pe viaţă", a afirmat Ana Birchall.

Totodată, se propune înăsprirea condiţiilor liberării condiţionate, întrucât s-a constatat că de aceasta beneficiază mult prea uşor persoane care au comis fapte cu violenţă. Atribuţiile DIICOT au fost extinse la variantele agravate ale lipsirii de libertate, iar cauzele înregistrate la DIICOT şi parchete înaintea intrării în vigoare a OUG vor rămâne la aceste structuri, decizia fiind astfel aplicabilă şi în cazul Caracal, notează news.ro.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: