18
Joi, Apr

sursa foto: digi24.ro

Eveniment

UPDATE Ora 18:00

Romain Sadet, reprezentant al Departamentului de Justiție al Biroului de Presă al Consiliului UE, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu a primit o notificare cu privire la retragerea procurorului francez Jean-François Bohnert din cursa pentru șefia Parchetului European.

„Nu am primit nicio notificare oficială cu privire la domnul Bohnert”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Romain Sadet, reprezentant al Departamentului de Justiție al Biroului de Presă al Consiliului UE, răspunzând în acest fel la o întrebare legată de retragerea procurorului francez, așa cum s-a speculat în ultimele ore în mass-media.

Surse oficiale au mai explicat, pentru MEDIAFAX, că retragerea lui Jean-François Bohnert nu ar însemna automat că Laura Codruța Kovesi rămâne singură cursă, pentru că ar putea fi luat în calcul procurorul clasat pe a treia poziție și anume germanul Andres Ritter.

Laura Codruţa Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcţia de procuror-şef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru şefia Parchetului UE, o negociere va avea loc între Parlament şi Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

Procedura de numire a fost suspendată înainte de alegerile europarlamentare urmând să fie reluată de către noul Parlament ales în această primăvară, notează stiripesurse.ro.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Candidatul francez la șefia Parchetului European, Jean-Francois Bohnert, s-a retras din această cursă, după ce a fost numit la șefia Parchetului Național Financiar din Franța, instituție similară DNA-ului din România.

Astfel, Laura Codruța Kovesi rămâne singurul candidat la șefia Parchetului European și are toate șansele să ocupe această funcție, informează RFI.

Acum, teoretic, problema se simplifică pentru Kövesi (favorizată de Parlament) întrucât rămâne singură în cursă.

Dar procedurile interne ale Consiliului sunt ceva mai complicate decât cele ale Parlamentului European. Serviciul juridic al instituției poate fi cel care obligă statele membre să introducă în cursă un alt candidat.

Acela va trebui audiat de o echipă de specialiști, înainte ca statele membre să treacă la votul politic.

În primăvară, acest vot politic îl favorizase pe procurorul francez Jean-François Bohnert. Franța este așteptată ca în zilele viitoare să exprime o susținere publică pentru Kövesi.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: