24
Mie, Apr

sursa foto: ARHIVĂ

Eveniment

Laura Codruţa Kovesi poate pleca din ţară. Instanţa supremă i-a ridicat măsura controlului judiciar impus de Adina Florea.

Decizia judecătorilor a zădărnicit astfel planurile Secţiei care urmărea, de fapt, terorizarea tuturor magistraţilor din ţară, a comentat la Jurnalul de Seară, gazetarul Cristian-Tudor Popescu.

Potrivit acestuia, hotărârea din această seară este cu atât mai importantă cu cât survine deciziilor prin care instanţa supremă a respins alte două atacuri ale Inspecţiei Judiciare la adresa Codruţei Kovesi.

Totodată, gazetarul a subliniat că menţinerea controlului judiciar ar fi însemnat stigmatizarea cu ajutorul propagandei a Codruţei Kovesi în ochii publicului, cu repercusiuni asupra tuturor magistraţilor.

"Scopul acestei acţiuni a secţiei pentru terorizarea magistraţilor nu a fost atins. Această anchetare, acest dosar care i-a fost deschis Codruţei Kovesi, cu toată povestea cu Nicolae Popa şi Indonezia, e o fantasmagorie care nu poate duce în niciun caz la condamnarea doamnei Kovesi.

Şi atunci, scopul acestui dosar era controlul judiciar instituit acum asupra doamnei Kovesi, ca substitut de arestare, pentru că asta ar fi fost ideal pentru secţia de terorizare a magistraţilor - să o reţină sau să o aresteze. Nu au avut nervii suficient de tari să facă asta şi au recurs la acest control judiciar care, cui îi era adresat? Tuturor magistraţilor din această ţară care încă mai judecă potrivit minţii şi conştiinţei lor, care nu se supun terorii. Mesajul era:

De aceea era de importanţă crucială ce se întâmpla azi cu această hotărâre a Înaltei Curţi. Această hotărâre vine după respingerea de către Înalta Curte a alte două atacuri aberante ale Inspecţiei Judiciare contra doamnei Kovesi. Deci, e a treia invalidare a încercărilor de a o lovi în mod ticălos şi nelegal pe Kovesi”, a comentat Cristian Tudor Popescu.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Laura Codruţa Kovesi ar putea scăpa, astăzi, de controlul judiciar.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie discută, miercuri, contestaţia depusă de Laura-Codruţa Kovesi faţă de măsura controlului judiciar. Kovesi a fost pusă sub acuzare de procurorii controversatei Secţii de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Şedinţa de judecată este programată la ora 9,00.

Săptămâna trecută, Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar de procurorii Secţii de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, ea fiind obligată să se prezinte în fiecare săptămână la Secţia 18 Poliţie din Capitală.

Kovesi are mai multe interdicţii, ea neavând voie să părăsească ţara şi să discute cu jurnaliștii despre dosarul în care este cercetată. De asemenea, nu poate activa ca procuror la Parchetul General.

,,Nu am voie să vă spun absolut nimic din ceea ce s-a întâmplat aici, astăzi, şi nici cu privire la acest dosar. (...) Cred că e o măsură de a-mi închide gura, de a nu mai spune ce se întâmplă, este o măsură de a ne hărţui în continuare pe toţi cei din sistemul judiciar care ne-am făcut treaba. După cum se ştie, sunt într-o procedură internaţională, în care am ieşit prima. Probabil că disperarea unora că voi putea ocupa acea funcţie (şef al Parchetului European - n.r.) a ajuns la anumite cote şi din acest motiv eu nu mai am voie să vorbesc cu presa", le-a spus Kovesi, săptămâna trecută, jurnaliştilor.

Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: