24
Mie, Apr

sursa foto: ziare.com

Eveniment

,,Recent, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora în 26 martie 2019, prim-ministrul Guvernului României, Viorica Dăncilă, a transmis o scrisoare de intenție președintelui Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, privind candidatura României pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret în anul 2024, la Brașov.

Dincolo de susținerea pe care Guvernul României, indiferent de coloratura politică, este firesc s-o acorde organizării unui eveniment de talie mondială în țara noastră, așa cum este Olimpiada de iarnă pentru Tineret, trebuie menționat faptul că fără acordul și implicarea autorităților administrației publice locale din județul Brașov, acest proiect nu s-ar fi putut contura și apoi transpune în practică.

Demersurile privind găzduirea Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret din anul 2024, de către județul Brașov, au pornit, firesc, de la autoritățile locale.

După discuții preliminare între primarul Brașovului, George Scripcaru, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, și președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, în 26 septembrie 2018 au demarat oficial procedurile privind pregătirea candidaturii județului Brașov pentru a fi gazda JOT din 2024, odată cu stabilirea membrilor Comitetului de Organizare. În această structură au fost incluși președintele Consiliului Județean Brașov, primarii din Brașov, Râșnov, Predeal și Fundata, managerul Complexul Sportiv Cheile Grădiște, președintele și secretarul-general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, ministrul Tineretului și Sportului, precum și șefii federațiilor române de sporturi de iarnă.

Până în prezent, membrii Comitetului de Organizare au avut mai multe întâlniri de lucru, atât la Casa Olimpică din București, cât și la Brașov, în cadrul cărora au analizat atuurile județului Brașov pentru a găzdui o asemenea competiție de nivel mondial, baza materială existentă, investițiile care mai trebuie făcute în bazele sportive și în omologarea acestora, precum și necesitățile financiare, conturând elementele definitorii ale dosarului de candidatură.

La finele lunii noiembrie 2018, în cadrul Adunării Generale a Comitetelor Olimpice Naționale care a avut loc la Tokyo, președintele COSR Mihai Covaliu le-a prezentat în premieră reprezentanților C.I.O. intenția României de a candida pentru organizarea JOT 2024 în județul Brașov.

În 22 martie 2019, Adrian-Ioan Veștea - președintele CJ Brașov, George Scripcaru - primarul Brașovului, Liviu Butnariu - primarul Râșnovului, și Lucian Adam - primarul Predealului, au semnat și au transmis la Laussanne, președintelui Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, scrisoarea de suport a autorităților locale pentru candidatura Brașovului la JOT 2024. „Dorim să vă exprimăm susținerea fermă a candidaturii României pentru a găzdui ediția de iarnă a Jocurilor Olimpice pentru Tineret în anul 2024, în județul Brașov, în parteneriat și cu ajutorul Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Nu vom precupeți niciun efort pentru a duce acest proiect la bun sfârșit, în spiritul valorilor olimpismului și al Cartei Olimpice”, se precizează în scrisoare. Cu acest prilej, autoritățile brașovene l-au invitat oficial pe președintele C.I.O., alături de experții săi, să viziteze Brașovul cât mai curând.

„Exact cum ne-am obișnuit în decursul timpului, sarcinile cele mai importante în ceea ce privește buna organizare și desfășurarea unei competiții mondiale de nivelul Olimpiadei de Iarnă pentru Tineret vor reveni autorităților locale brașovene, autorități pe care anumite persoane, dornice să acumuleze capital politic cu orice preț, tind să le omită. După succesul organizării Festivalului Olimpic al Tineretului European în 2013, la Brașov, ne dorim șansa de a fi gazdele unei întreceri sportive de o amploare și mai mare, iar pentru acest lucru administrația publică județeană și primăriile localităților Brașov, Predeal, Râșnov și Fundata au pus bazele unui parteneriat solid cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Desigur, așteptăm implicarea în proiect a actualului guvern – care este posibil să nu mai fie în funcție la momentul 2024 –, prin finanțarea investițiilor de care Brașovul mai are nevoie. Avem în trecutul apropiat un exemplu elocvent: investițiile în infrastructura de sporturi de iarnă pentru FOTE - 2013 au fost realizate de Guvernul Boc, iar la inaugurarea bazelor sportive au participat reprezentanții Guvernului Ponta”, a menționat, într-un comunicat de presă remis redacției, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: