29
Vin, Mar

www.cotidianul.ro

Eveniment

Prefectul județului Brașov, Rasaliu Marian - Iulian, dorește intensificarea controalelor  în zona Săcele-Tărlungeni-Budila ca măsură pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane.

Din analiza datelor privind evoluţia focarelor de pestă porcină africană (PPA) pe teritoriul României şi distribuţia acestora, mai ales pe zona S-E a ţării, rezultă că una din principalele cauze care au condus la răspândirea rapidă a bolii este mişcarea necontrolată a animalelor şi a cărnii de porc din zonele afectate, determinând proliferarea comerţului cu acestea.

În acest context, în perioada următoare, echipe mixte - fomate din reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov, ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov şi din partea Poliţiei locale - vor desfăşura controale riguroase mai ales în zonele în care se organizează, de regulă, târguri pentru vânzarea/cumpărarea de animale. La nevoie vor fi instituite filtre rutiere pentru controlul circulaţiei cărnii şi animalelor fără a fi prezent personalul sanitar-veterinar.

Spre sfârşitul acestei săptămâni, autorităţile menţionate îşi vor concentra atenţia pe zona Săcele-Tărlungeni-Budila.

Amintim că, după confirmarea de focare de PPA în judeţul Covasna, printr-o decizie DSVSA Braşov a fost interzisă, până la noi ordine, organizarea de târguri de animale pe raza judeţului Braşov, pentru diminuarea riscului ca virusul pestei porcine africane să se răspândească.

„Cu ocazia controalelor dorim identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor ca efectuează activităţi de transport a animalelor sau comercializează ilegal produse agroalimentare de origine animală, provenite din importuri şi achiziţii intracomunitare sau fără documente de provenienţă. De asemenea, se verifică modul de respectare a legislaţiei privind sacrificarea şi comercializarea animelor, precum şi legalitatea din punct de vedere sanitar-veterinar a operaţiunilor derulate de societăţile comerciale care desfăşoară activităţi de valorificare a cărnii şi a subproduselor din carne. Este foarte importantă identificarea operatorilor economici în a căror activitate există riscul apariţiei şi propagării virusului", a declarat prefectul Marian Rasaliu.

Până în acest moment, pe raza judeţului Braşov nu a fost semnalat  nici un focar de PPA.

De menţionat este că PPA, cea mai periculoasă boală la porc pentru care nu există vaccin, virusul fiind extrem de puternic, are o rată a mortalităţii de 100%.

Acest virus nu afectează sănătatea omului, însă răspândirea bolii pe întreg teritoriul ţării poate genera pagube majore economiei naţionale şi implicaţii asupra securităţii alimentelor, potrivit unui comunicat de presă.  

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: