29
Vin, Mar

sursa foto: b1.ro

Eveniment

O propunere legislativă cu privire la majorarea alocaţiilor copiilor a fost respinsă de Senat.

Propunerea legislativă pentru modificarea alin.(1), lit.a) şi b) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, iniţiată de 2 deputaţi PNL, a fost respinsă de Senat pe 4 februarie, potrivit site-ului Camerei.

Parlamentarii liberali care au iniţiat modificarea legii au propus ca alocaţia pentru copiii până la 2 ani să crească la 300 de lei, iar pentru cei între 2 şi 18 ani, la 150 de lei.

Propunerea PNL a fost avizată favorabil de Consiliul Economic şi Social şi de Consiliul Legislativ. A fost însă respinsă de Guvernul PSD. „În anul 2015, alocaţia pentru copii a fost stabilită în cuantum de 84 de lei pe luna per copil. De atunci nu s-a mai intervenit sub nicio formă pentru a ajută în vreun fel valoarea alocaţiei, indiferent de evoluţia preţurilor şi a inflaţiei. Se poate remarcă uşor că ajutorul bănesc pe care îl primesc copiii şi ţinerii din România s-a diminuat în ultimii doi ani din cauza inflaţiei, care a atins şi cifră de 5,2% în anul 2018. Creşterea continuă a preţurilor la majoritatea produselor se reflectă în cheltuielile zilnice ale tuturor.

O primă măsură necesară este ajustarea valorii alocaţiei cu indicele anual de inflaţie pentru a menţine sumă la aceeaşi valoare de piaţă, cu alte cuvinte să nu scadă", este adaugă în expunerea de motive a propunerii legislative initiate de către doi parlamentari PNL.

Senatul a respins propunerea legislativă privind majorarea alocaţiilor pentru copii, dar inițiativa PNL va fi supusă votului în Cameră Deputaţilor, for decizional.

Guvernul a anunţat încă din 2017 că se vor majora alocaţiile pentru copii, însă acest fapt nu s-a întâmplat până în prezent.

Alocaţiile au rămas la valoarea de 200 de lei pentru copiii până în 2 ani şi la valoarea de 84 de lei lunar pentru copiii între 2 şi 18 ani.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: