29
Vin, Mar

sursa foto: realitatea.net

Eveniment

Sfântul Nicolae este sărbătorit de creștinii ortodocși pe 6 decembrie. Aceasta este una dintre cele mai așteptate sărbători din an, pentru că vine Moș Nicolae.


Astfel, în seara de 5 spre 6 decembrie, copiii trebuie să-și lustruiască ghetuțele și să le așeze lângă ușă, pentru a primi daruri de la Moș Nicolae.
Moșul are un dar și pentru copiii neascultători: o nuielușă.
Tradiția darurilor de Moș Nicolae pornește de la povestea a trei fete sărace care nu aveau zestre și urmau să fie vândute de tatăl lor unor barbați bogați. Aflându-le suferința, Sfântul Nicolae le-a aruncat, noaptea, pe geam, niște saculeți cu bani, care au căzut în ciorapii sau ghetele fetelor. În noaptea de Sfântul Nicolae se spune că se deschid cerurile și, pentru puțin timp, el poate fi văzut stând în dreapta Domnului.
Pe 6 decembrie, se spune că începe cu adevărat iarna, pentru că Moșul își scutură barba și începe să ningă. Se mai crede în popor că, dacă în această zi nu ninge, înseamnă că Moș Nicolae a întinerit.
În popor, se povestește că Nicolae apare pe un cal alb, tot referitor la prima zăpadă, și că păzește soarele care încearcă să se furișeze pe lângă el pentru a lăsa oamenii fără căldură și lumină.
În unele zone din țară, oamenii pun crenguțe de pomi fructiferi în apă, lângă icoane. Dacă până la Anul Nou acestea vor înflori, înseamnă că anul ce vine o să fie roditor și plin cu bucurii.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: