29
Vin, Mar

Eveniment

Ședință de plen a Consiliului Local Săcele, joi, demnă de scenariul unui film!

Primarul municipiului, Virgil Popa, a vrut să îndatoreze orașul cu nici mai mult nici mai puțin de 5 milioane de euro! Cum? Prin accesarea unui credit bancar pe care edilul spera să-l plătească, practic, săcelenii care cotizează lună de lună la bugetul local. Demersul lui Popa însă, nu a avut succes. Opoziția din Consiliul Local, formată din aleșii PNL, UDMR și PMP, și-a dat seama că, în realitate, banii pe care primarul intenționa să-i împrumute de la o bancă nu garantează și obținerea unor surse de venit, pentru achitarea ratelor. În aceste condiții, consilierii din opoziție nu au fost de acord cu proiectul supus dezbaterii. Mai mult, ei i-au reproșat lui Virgil Popa, justificat, că în loc să ia credite și să îndatoreze, astfel, orașul, este mult mai bine să acceseze fonduri europene după modelul Consiliului Județean Brașov și al altor primării din județ, precum cele din Făgăraș, Râșnov, Prejmer, Feldioara și nu numai.

Proiectul care prevedea contractarea unui credit bancar a fost al doilea pe ordinea de zi a plenului Consiliului Local de joi, de la Săcele. Subiectul s-a dezbătut și s-a trecut, apoi, la vot. Proiectul a obținut 9 voturi ,,pentru”, 8 ,,împotrivă” și o abținere, un consilier fiind absent.

Bucurie mare, în aceste condiții, în tabăra social-democraților săceleni, imediat după anunțarea rezultatului. Nu pentru mult timp însă! Fix precum bucuria lui Mircea Geoană, la alegerile prezidențiale din 2009, imediat după încheierea votării și anunțarea rezultatului. ,,Mihaela, dragostea mea!” exclama, în urmă cu 11 ani, Mircea Geoană, ,,Credit, dragostea mea!” gândea, cu siguranță, aseară, primarul Virgil Popa. Visul edilului din Săcele s-a spulberat însă, exact ca în cazul lui Mircea Geoană. Când? După ce opoziția a analizat întreaga situație cu legea în mână și le-a comunicat social-democraților că voturile obținute în favoarea proiectului nu sunt suficiente! PSD-iștii din Săcele ar fi avut nevoie de 10 voturi în favoarea proiectului, cele 9 obținute fiind insuficiente. Asta pentru că, potrivit articolului 45, alineatul 2, litera B din Legea 215/2001 – actualizată, împrumuturile pot fi contractate de primării doar dacă votează ,,pentru” 50% plus 1 dintre consilierii aleși, și nu dintre cei prezenți la ședință! Joi, unul dintre consilieri a absentat din motive întemeiate.

Situația, demnă de scenariul unui film, indică foarte clar lipsa de profesionalism a Serviciului juridic al Primăriei Săcele, condus de Geta Zamfir. Aceasta, consilierii social-democrați și primarul Virgil Popa au avut nevoie de aproape o oră pentru a înțelege că... 9 nu poate fi egal cu 10!

„Executivul Primăriei Săcele nu a probat în fața consilierilor faptul că, accesarea acestui credit asigură realizarea unor investiții care să aducă venituri la bugetul local. Astfel, nu puteam să lăsăm comunitatea săceleană, prin creșterea taxelor și impozitelor, să plătească, practic, ratele acelui împrumut. Proiectele propuse de primarul PSD Virgil Popa, în plen, pot fi realizate foarte ușor prin accesarea de fonduri europene. Totul ține, însă, de constituirea unei echipe de profesioniști pentru implementarea proiectelor europene, după modelul tuturor celorlalte localități din județul Brașov. Precizez, de asemenea, că, de la începutul mandatului, actualul Executiv nu a atras nici măcar un euro din fondurile europene, în antiteză cu cele peste 100 de milioane de euro atrase la nivelul județului Brașov”, a explicat, pentru brasovtv.com, președintele PNL Săcele, Andi Kadas.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: