07
Mar, Iul

ziare.com

Eveniment

Fostul președinte al Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, bate, în continuare, sălile de judecată.

La termenul din această săptămână, în primul dosar în care Căncescu este acuzat de fapte de corupție, fostul șef de județ a fost însoțit de o „armată” de avocați. În sala de ședință, s-au ascultat înregistrări telefonice depuse la dosar, iar un fost reprezentant al Ministerului Culturii a răspuns întrebărilor judecătorului, în ceea ce privește reabilitarea monumentelor istorice din județul Brașov. După două ore, ședința s-a încheiat. În acest dosar, Căncescu şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa conferite de funcţia pe care o deţinea în folosul propriu şi al persoanelor din anturajul său, acţionând cu o totală nesocotire a legii şi a procedurilor din materia achiziţiilor publice. Două firme importante erau abonate la contracte cu Consiliul Județean Brașov, iar, potrivit DNA, pentru a beneficia de foloasele obținute în urma facilitării încheierii acestor contracte şi pentru a disimula adevărata provenienţă a acestor foloase, Căncescu s-ar fi folosit de o societate pe care o controla, precum și de persoane din cadrul acesteia. Anchetatorii au întocmit rechizitoriul și l-au trimis în judecată pe Căncescu pentru 5 capete de acuzare.

ACUZAȚIILE ÎN CAZUL LUI ARISTOTEL CĂNCESCU

CĂNCESCU ARISTOTEL ADRIAN, președinte al Consiliului Județean Brașov la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de: 
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (5 infracțiuni), 
- luare de mită, 
- spălare a banilor, în formă continuată; 
- trafic de influenţă, 
- instigare la tentativă la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                               sursa: DNA Brașov

Totodată, procurorii DNA s-au asigurat că vor recupera, în caz de vinovăție, prejudiciul, și au instituit măsuri asiguratorii.

ACUZAȚIILE ÎN CAZUL LUI ARISTOTEL CĂNCESCU

În cauză, procurorii au dispus: 
- instituirea măsurii asiguratorii a popririi asupra conturilor bancare deschise de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian la mai multe unități bancare, fiind identificate și poprite următoarele sume de bani: 630.718 lei, 439.449,28 euro, 127.332 USD și titluri de stat în valoare de 2.926.455,2 lei,
- instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra celor 62 de părți sociale reprezentând 100% din capitalul social al SC (...) SRL Brașov, aparținând inculpatului Căncescu Aristotel Adrian.
- instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra a 21 acțiuni la societăţi de investiţii financiare (SIF), aparţinând inculpatului Căncescu Aristotel Adrian. 
- instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra a 4 bunuri imobile, ce aparțin inculpatului Căncescu Aristotel Adrian.
- instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra a 10 bunuri imobile ce aparțin SC (...) SRL Brașov.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  sursa: DNA Brașov

Următorul termen de judecată în primul dosar deschis pe numele lui Aristotel Căncescu este programat, la Tribunalul Brașov, pe 30 octombrie. Până când magistrații nu vor pronunța sentințele definitive, niciun inculpat nu poate fi considerat vinovat.

Reporterii Brasov Tv prezenți în sală la ultimul termen de judecată vor asista în continuare la dezbateri, până la sentința finală.