24
Mie, Apr

Foto: Arhivă

Eveniment

Kürtőskalács este cozonacul de sărbătoare al familiilor secuieşti și un simbol al maghiarilor transilvăneni.

Cel mai delicios kürtőskalács este cel proaspăt copt, cu o crustă crocantă şi interiorul moale. Cea de-a doua ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci, care se va desfăşura, din nou, la Sfântu Gheorghe, în perioada 7-9 septembrie, celebrează acest desert care cucereşte prin rafinata sa simplitate.

Versiunea îndulcită a kürtőskalács-ului este, însă, o invenţie ungurească. Aceasta s-a răspândit pe scară largă în secolul 19. Germanii au uitat de tot de acest desert copt pe cilindru de lemn, dintre zonele cu majoritate ungarofonă persistă în Ţinutul Secuiesc, fiind un desert de sărbătoare, iar în secolul 21 de aici a pornit pe drumul său cuceritor.

"Vă invităm, în acest weekend, să gustați cel mai bun kürtőskalács, un produs preparat cu mult suflet și cu ingrediente de cea mai bună calitate, așa cum numai în Ținutul Secuiesc găsiți. Anul acesta, la festival participă cu produsele lor și producătorii din Harghita și Mureș. La anul ne dorim să se alăture și Brașovul. Să facem un festival regional, care să atragă cât mai mulți turiști", a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor. 

"Consiliul Județean Brașov susține acest proiect al prietenilor noștri din Covasna. Această colaborare nu face decât să întărească și mai tare relațiile economice, sociale și culturale dintre județele Covasna și Brașov. Ne dorim să avem parte de cât mai multe proiecte comune ", a completat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea. 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: