19
Vin, Apr

sursa foto: ARHIVĂ

Eveniment

Grupul Poliţiştilor Rutieri din România a transmis, vineri, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care atrage atenţia că, după adoptarea unor modificări la Codul Rutier care vizează presemnalizarea aparatelor radar, „numărul accidentelor rutiere, având cauză viteza excesivă, va creşte alarmant”.

Poliţiştii îi cer preşedintelui să nu promulge legea, pe care oamenii legii o consideră un „pariu cu viaţa cetăţenilor”, şi îi solicită lui Iohannis să atace la Curtea Constituţională prevederile actului normativ.

Potrivit membrilor Grupului Poliţiştilor Rutieri din România, în spatele acestei propuneri de modificare legislativă nu există niciun studiu şi niciun stat din Uniunea Europeană nu are astfel de restricţii.

În plus, poliţiştii afirmă că modificările aduse Codului Rutier „nu fac decât să pună în pericol viaţă cetăţenilor acestei ţări prin nerespectarea limitelor de viteză în lipsa unui control din partea puterii statului”.

Polițiștii atrag atenţia că „în condiţiile intrării în vigoare a acestei legi, Poliţia Rutieră va fi în imposibilitatea de a-şi execută misiunile şi de a controla respectarea limitelor de viteză pe drumurile publice”.

”În situaţia în care administratorul drumului public nu montează indicatoare de presemnalizare a radarelor, va fi un semnal pentru «teribilişti» de a calca pedala de acceleraţie la maxim, iar Poliţia Rutieră se va află în imposibilitatea de a proteja viaţa şi integritatea corporală a cetăţenilor, cum este prevăzut la art. 22 din Constituţie”, mai spun poliţiştii.

„Nu este normal să presemnalizezi o acţiune de control, care are caracter inopinat, iar după aceea să creezi premisele unor piste de curse pentru conducătorii auto care au un comportament disimulat în prezenţa Poliţiei şi disconsiderant în absenţa acesteia”, mai spun poliţiştii.

Semnatarii documentului menţionează că nici Guvernul şi nici Ministerul Afacerilor Interne nu au avizat favorabil acest document legislativ.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat, în 5 iulie, un proiect de lege pentru modificarea art.109 din Ordonanţa de Guvern nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care prevede, printre altele, că prezenţa maşinilor de poliţie cu radar trebuie presemnalizată prin panouri cu 500 - 2.000 de metri înainte.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: