16
Vin, Nov

sursa foto: monitorulcj.ro

Eveniment
Instrumente
Caractere

La 28 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990, cercetarea judecătorească este abia la început. 

Cauza a fost trimisă spre judecată anul trecut, în luna iunie. Sunt vizate mai multe persoane, printre care Ion Iliescu, fost președinte, Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu, la data faptelor viceprim-ministru al guvernului interimar al României, și Virgil Măgureanu, fost director SRI.

La trimiterea în judecată, procurorii militari anunțau că dosarul are 413 volume, iar rechizitoriul are 2.000 de file.  De altfel, președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, a atras atenția asupra lipsei de spațiu pentru desfășurarea procesului, având în vedere numărul  mare de documente și de parți.

„Î.C.C.J. nu are o sală în care să judece Dosarul Mineriadei. Am cerut ajutor pentru sală. Aceasta este realitatea din România, dar nimeni nu s-a gândit să îndrepte această strâmbătate din justiţia din România”, spunea Cristina Tarcea în luna martie.

Prima înfățișare la instanța supremă a avut loc în februarie 2018. De anul trecut până în prezent au fost fixate 6 termene, cauza fiind în faza prealabilă judecății, cercetarea judecătorească începând efectiv după ce magistrații constată că instanța a fost sesizată în mod legal, notează stiripesurse.ro.

La fiecare termen s-au prezentat și părțile vătămate, sălile instanței fiind neîncăpătoare pentru desfășurarea ședinței, iar timpul acordat doar apelului fiind de câteva ore. Următorul termen a fost stabilit pentru 27 iunie.