20
Vin, Iul

Foto: Primăria Brașov / Andrei Paul

Economic
Instrumente
Caractere

Primarul George Scripcaru a semnat astăzi, din partea Municipiului Braşov, acordul de prestări servicii de asistență tehnică cu Banca Mondială.

Durata acestui acord este de 3 ani şi are o valoare de 900.000 de euro, fonduri asigurate din bugetul local.

Este un protocol de asistență tehnică pentru Programul de dezvoltare urbană a Brașovului și Zonei Metropolitane pe care îl semnăm astăzi, după ce anterior a fost aprobat și de Consiliul Local. La nivelul municipiului, asistența din partea Băncii Mondiale este importantă prin calitatea specialiștilor și a expertizei de care vom beneficia. Implicarea băncii se va axa pe mai multe componente. Una dintre acestea este elaborarea Planului Urbanistic General, un  document strategic care va da direcţiile de dezvoltare ale oraşului nostru pentru foarte mulţi ani. De aceeaşi expertiză vom beneficia şi în ceea ce înseamnă implementarea Strategiei integrate de dezvoltare urbană, care va genera o dezvoltare la toate nivelurile, atât investițional, cât și din punct de vedere urbanistic, social, cultural și educațional.

Banca Mondială are date foarte precise despre Brașov, pentru că oraşul nostru a făcut parte dintre-o analiză amănunțită pe care au realizat-o în ceea ce priveşte oraşele atractive din România. Un astfel de parteneriat este extrem de important nu numai sub aspect tehnic, dar și ca semnal pe care Banca Mondială îl dă, că Brașovul este unul dintre cele mai importante orașe din țară, un oraș care trebuie să conteze mai mult și la nivelul politicii guvernamentale“, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru.

Este o întâlnire importantă pentru că Banca Mondială dorește o deschidere a relațiilor cu municipalitățile din România, iar Brașovul este al treilea oraș - după Constanța și Sectorul 5 al Municipiului Bucureşti - cu care semnăm un astfel de acord. Avem în pregătire o strategie de țară pentru următorii cinci ani şi vrem un contact mult mai apropiat cu municipiile. Motivul principal pentru care urbanul este un obiectiv important este pentru că majoritatea oamenilor locuiesc deja în orașe. Dorim să ne oferim ajutorul în prioritizarea investițiilor partenerilor noștri, în valorificarea mai bună a resurselor și activelor pe care municipalitățile le au, în atragerea investițiilor și, în ultimă instanță, în sporirea atractivității acestor orașe pentru oamenii care locuiesc sau doresc să locuiască în ele“, a precizat directorul pentru România şi Ungaria al Băncii Mondiale, Tatiana Proskuryakova.

Serviciile de asistență tehnică acordate de Banca Mondială se vor concentra pe trei componente principale: consolidarea capacităţii de planificare și gestionare a investițiilor de capital, îmbunătăţirea gestionării activelor municipale și crearea cadrului pentru planificare spațială și regenerarea urbană și creşterea competitivităţii economice și de întărire a activităților de cercetare în municipiul Brașov și Zona Metropolitană Brașov.

Mai multe despre acest parteneriat, AICI.