16
Lun, Iul

Kidizi

Economic
Instrumente
Caractere

Viitorii părinţi pierd sute de lei din venituri, din cauza revoluției fiscale. Concediul pre şi post natal, de 126 de zile, va fi mai prost plătit. La fel se va întâmpla și în cazul concediului medical. Ministrul Finanţelor recunoaşte că sunt „câteva speţe” şi promite să găsească soluţii.

OUG 3/2018 prevede că brutul la care se face calculul contribuţiei de asigurări sociale în cazul persoanelor aflate în concediu medical sau în concediu postnatal nu mai este legat de nivelul salariului mediu brut pe economie, ci se ia în considerare întreg brutul salariatului.

Regula s-a schimbat nu la începutul anului, ci de la 1 februarie.

Pentru această manevră, guvernul a modificat articolul 139 din Codul Fiscal.

Aşadar, din februarie, în cazul concediilor medicale (şi a altor concedii pentru care care există indemnizaţie de asigurări sociale de Sănătate) baza de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezintă câștigul brut realizat din salarii și venituri asimilate salariilor. 

Până atunci, Codul fiscal prevedea că baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale era suma reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut.

 

Motivaţia guvernului ar fi că nu a vrut să scadă netul persoanelor cu venituri mici.